20 Σεπτεμβρίου, 2024

Η επόμενη γενιά ηγείται: Το Athens Democracy Forum δίνει βήμα στους νέους

Το Athens Democracy Forum (ADF), που διοργανώνεται από το Democracy & Culture Foundation (DCF) σε συνεργασία με τους New York Times, παρουσιάζει το Teens for Democracy, μια καινοτόμα πρωτοβουλία μέσα από την οποία φιλοδοξεί να ενδυναμώσει τη φωνή των εφήβων, γεφυρώνοντας το γενεακό χάσμα και διαμορφώνοντας τους ηγέτες του αύριο.

Μέσα από την πρωτοβουλία Teens for Democracy, δεκάδες έφηβοι από όλο τον κόσμο έχουν πλέον τη δυνατότητα να μιλήσουν για τα ζητήματα που τους απασχολούν. Σχεδιασμένη από δύο εφήβους μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του DCF, η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τους νέους με τα απαραίτητα εργαλεία για να διαμορφώσουν το μέλλον της δημοκρατίας.

Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC), οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας έχουν αναλάβει εκτεταμένη προπαρασκευαστική εργασία από τον Μάρτιο του 2024, με στόχο να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη συμμετοχή των εφήβων. Μέσω της εντατικής προετοιμασίας και της άμεσης συνεργασίας με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, η πρωτοβουλία στοχεύει να καταλήξει σε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή των εφήβων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δημοκρατία σε νέα χέρια: Τρεις τρόποι με τους οποίους οι έφηβοι διαμορφώνουν το μέλλον:
1. Δίνοντας φωνή στους νέους: Η πρωτοβουλία εξοπλίζει τους εφήβους με τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειάζονται για να συμμετέχουν ενεργά στη δημοκρατική διαδικασία. Μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συζητήσεων, οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν κριτική σκέψη και ηγετικές δεξιότητες, ενώ παράλληλα καλλιεργούν ένα αίσθημα κοινότητας και πολιτικής ευθύνης.
2. Συμμετέχοντας στη διαμόρφωση των αποφάσεων: Η πρωτοβουλία ενθαρρύνει τους νέους να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο εξασφαλίζεται ότι οι φωνές των νέων ακούγονται, αλλά και εμπλουτίζεται ο δημόσιος διάλογος με νέες ιδέες και προοπτικές. Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης διαφορετικών προοπτικών για τον εμπλουτισμό του δημοκρατικού διαλόγου και των αποτελεσμάτων.
3. Συνδέοντας τις γενιές: Η πρωτοβουλία δημιουργεί ένα πλαίσιο για ουσιαστικό διάλογο μεταξύ εφήβων και υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων συμβάλλει στη γεφύρωση του γενεακού χάσματος και στην καλλιέργεια μιας πιο συμπεριληπτικής και δημοκρατικής κοινωνίας.
Ένα Όραμα για το 2024 και Πέρα

Η πρωτοβουλία "Teens for Democracy" αναμένεται να επεκταθεί σημαντικά το 2024, ενσωματώνοντας περισσότερους εφήβους στο Φόρουμ και ενισχύοντας τον αντίκτυπό της. Φέτος, η πρωτοβουλία θα υποδεχτεί 40 έως 45 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Οι δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν εντατική προετοιμασία, συμμετοχή στις ομάδες εργασίας του Φόρουμ και στοχευμένες παρεμβάσεις, γνωστές ως "Teen Hacks", με στόχο να επηρεάσουν τις συζητήσεις της ολομέλειας.