19 Μαΐου, 2024

Η άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού της Κρήτης (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη τύπου δόθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης για την διημερίδα με θέμα «η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Εκφάνσεις, Δράσεις Διαφύλαξης και Προοπτικές», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, στην Αίθουσα «Ανδρόγεω» και στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου.

Πρόκειται για διοργάνωση από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Εκ-παιδευτική-Αναπτυξιακή «Πλοηγός» που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με στόχο την ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήτης.

Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας Γεωργία Μηλάκη «η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού της Κρή-της που δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό και επιδιώκουμε μέσα από αυτή τη δράση να ενημερώσουμε τους ανθρώπους μας, πολιτιστικούς συλλόγους, φορείς, εκπαιδευτι-κούς και όλους όσους έχουν σχέση με το αντικείμενο, για όλα τα εργαλεία που έχου-με στη διάθεσή μας, για να αναδείξουμε και να εξελίξουμε περαιτέρω, την άυλη πολι-τιστική κληρονομιά της Κρήτης».

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πο-λιτισμού η Έλενα Μπαζίνη εξήγησε πως η πρωτοβουλία αποτελεί δράση μιας μεγά-λης προσπάθειας «να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την αξία διαφύλαξης και ανάδειξης της ζωντανής κληρονομιάς, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Κρήτης», εξηγώντας πως αν και η ορολογία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, «ωστόσο αφορά τις ζωντανές εκφάνσεις του πολιτισμού μας, έθιμα, παραδόσεις, μουσικοχορευτικές πα-ραδόσεις, αγροδιατροφικές παραδόσεις, εθνο-βοτανικές πρακτικές», όπως ανέφερε.

Από το τμήμα Μουσείων της Ίδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού η Μαρία Ζαχαράκη σημείωσε πως η διοργάνωση αποσκοπεί στο «να συνεχίσουμε το διάλογο που ήδη έχει ξεκινήσει με τα μουσεία νεότερου πολιτισμού με σκοπό να δικτυωθούμε, να βελτιώσουμε τις λειτουργίες των μουσείων και να γνωρίσουν τα μουσεία καλύτερα τη διαδικασία της αναγνώρισης. Ήδη το Μουσείο Καζαντζάκη έχει αναγνωριστεί κι αυτό βοηθάει όλα τα μουσεία».

Η είσοδος στη διημερίδα είναι δωρεάν και συμμετέχουν στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μου-σείων, συλλόγων και ομάδων πολιτών, καθώς και άλλων φορέων και συλλογικοτή-των που ασχολούνται με τη διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρο-νομιάς της Κρήτης.

Δείτε το βίντεο:
youtu.be/i0cSWJCV3to