19 Απριλίου, 2024

Η απάντηση της Αθήνας στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Οι προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έμειναν αναπάντητες από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας τις αναφορές του Ερντογάν για τον Έλληνα πρωθυπουργό είπε: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών.

Οι δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου έρχονται ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά το υπουργικό συμβούλιο, όπως μεταδίδει το Anadolu. 
Οξύνοντας τους τόνους, κατηγόρησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ομιλία στη Γερουσία των ΗΠΑ και τις συστάσεις για μη πώληση F16 στην Τουρκία.

 «Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφασίσουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Anadolu.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, «η Άγκυρα δεν θα πραγματοποιήσει τη Συνάντηση Στρατηγικής Συνεργασίας με την Αθήνα λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας προς τους ηγέτες των ΗΠΑ».