29 Μαρτίου, 2024

Οι 15 εντυπωσιακές χρήσεις του βόρακα στην καθαριότητα του σπιτιού

Οι περισσότερες νοικοκυρές έχουμε ακουστά τον βόρακα από τις γιαγιάδες οι οποίες τον χρησιμοποιούσαν αρκετά συχνά στην καθαριότητα του σπιτιού! Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και περισσότερο γιατί νοικοκυρές τον κόσμο για τους δύσκολους λεκέδες! Θα σας παρουσιάσω 15 χρήσεις του βόρακα στην καθαριότητα του σπιτιού!

Τι είναι ο βόρακας;
Ο βόρακας, επίσης γνωστός ως βορικό νάτριο ή τετραβορικό νάτριο, είναι ένα φυσικό ορυκτό που χρησιμοποιείται ως συστατικό σε προϊόντα οικιακού καθαρισμού, ως ρυθμιστικό σε χημικά εργαστήρια, για να βοηθήσει στην εξόρυξη χρυσού στις εργασίες εξόρυξης και ως συστατικό γυαλιού και κεραμικών.

Ο βόρακας εξορύσσεται κυρίως από εξατμισμένες λίμνες στην Καλιφόρνια και την Τουρκία και είναι απίστευτα δημοφιλής λόγω της ευελιξίας του σε εμπορικές και οικιακές εφαρμογές.

Πώς λειτουργεί ο Βόρακας;
Με pH περίπου 9,5 (βάζοντάς τον κάπου μεταξύ μαγειρικής σόδας και οδοντόκρεμας στην κλίμακα pH), ο βόρακας είναι ελαφρύς αλκαλικός και σχηματίζει ένα βασικό διάλυμα όταν προστίθεται στο νερό. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο βόρακας συχνά διαφημίζεται ως «ενισχυτικό πλυντηρίου» – η προσθήκη βόρακα στο νερό πλύσης αυξάνει το pH του, βοηθώντας στο σπάσιμο των λεκέδων και διευκολύνει για να κάνει και να απορριφθεί τη δουλειά του!

Οι βασικές λύσεις δεν είναι πραγματικά χρήσιμες τόσο για σκοπούς καθαρισμού όσο και για πλύσιμο ρούχων λόγω του τρόπου με τον οποίο διασπούν τις όξινες, λιπαρές και λιπαρές ουσίες—όπως αυτές που οδηγούν σε λεκέδες από τρόφιμα και λιπαρές καταστάσεις!

Είναι ασφαλής ο βόρακας;
Ο βόρακας δεν είναι ασφαλής για κατάποση και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή εάν έρθει σε επαφή με τα μάτια, τα ρουθούνια ή το στόμα σας.

Ως καθαριστικό, ο βόρακας είναι απολύτως ασφαλής, εφόσον σκοπεύετε να τον χειρίζεστε με την ίδια προσοχή που θα χρησιμοποιούσατε οποιοδήποτε άλλο προϊόν καθαρισμού οικιακής χρήσης (συμπεριλαμβανομένου του να τον κρατάτε μακριά από παιδιά, να αποφεύγετε να τον καταπιείτε ή να τον βάλετε στα μάτια, τη μύτη σας, ή στο στόμα, χρησιμοποιώντας το σε καλά αεριζόμενο χώρο, αποφεύγοντας την επαφή με το δέρμα φορώντας γάντια κ.λπ.).

Χρήσεις βόρακα
Καθαρίστε τα χαλιά σας

Ενισχύστε τη δύναμη καθαρισμού της μηχανής του καθαρισμού των χαλιών σας προσθέτοντας 1/2 φλιτζάνι βόρακα σε 4 λίτρα νερό.

Διώξτε τα παράσιτα

Κρατήστε τις κατσαρίδες, τα ζωύφια και τα μυρμήγκια μακριά από το σπίτι σας, πασπαλίζοντας ίσα μέρη βόρακα και ζάχαρη οπουδήποτε υποψιάζεστε ότι μπορεί να εισέλθουν στο σπίτι σας.

Σκοτώστε τα ζιζάνια

Χρησιμοποιήστε μία μικρή ποσότητα βόρακα για να σκοτώσετε τα ζιζάνια που βγαίνουν μέσα από τις ρωγμές στους διαδρόμους σας. (Γι’ αυτό ο βόρακας πρέπει να φυλάσσεται μακριά από τα περισσότερα φυτά, γιατί είναι ένα αρκετά αποτελεσματικό ζιζανιοκτόνο!)

Καθαρίστε μαγειρικά σκεύη

Το απαλό καθαριστικό αποτέλεσμα του βόρακα είναι τέλειο για χρήση σε μαγειρικά σκεύη από πορσελάνη και αλουμίνιο. Ρίξτε βόρακα σε κατσαρόλες και τηγάνια και τρίψτε με μια υγρή πετσέτα για να καθαριστεί και μετά ξεπλύνετε καλά.

Φρεσκάρετε το ψυγείο σας

Ανακατέψτε ένα διάλυμα καθαρισμού από 1 λίτρο ζεστό νερό και 1 κουταλιά της σούπας βόρακα και χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε τις διαρροές και τη βρωμιά μέσα στο ψυγείο σας. Όχι μόνο θα καθαρίσει το ψυγείο σας, αλλά θα το αποσμήσει και θα το κάνει να μυρίζει φρεσκάδα!

Αφαιρέστε τη σκουριά

Αφαιρέστε τη σκουριά ανακατεύοντας ένα απλό διάλυμα καθαρισμού από 1-2 κουταλιές της σούπας βόρακα, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και αρκετό νερό για να γίνει μια πάστα. Εφαρμόστε την πάστα με ένα σφουγγάρι ή καθαριστικό στα σκουριασμένα αντικείμενα σας και τρίψτε μέχρι να φύγει η σκουριά. (Βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεπλύνει και στεγνώσει καλά το αντικείμενο μετά)

Καθαρίστε τη λεκάνη της τουαλέτας σας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βόρακα, λευκό ξύδι και αιθέρια έλαια για να φτιάξετε ένα φυσικό καθαριστικό λεκάνης τουαλέτας που λειτουργεί εξίσου καλά με τα έτοιμα καθαριστικά!

Αφαιρέστε λεκέδες από νεροχύτη

Αφαιρέστε τους λεκέδες από ανοξείδωτους ή πορσελάνινους νεροχύτες με μια πάστα από 1 φλιτζάνι βόρακα και 1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή ένα πανί για να τρίψετε την πάστα στους λεκέδες και μετά ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Καθαρά έπιπλα εξωτερικού χώρου

Χρησιμοποιήστε βόρακα για να καθαρίσετε τα έπιπλα εξωτερικού χώρου σας για την εποχή του Καλοκαιριού. Αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού σαπούνι πιάτων, 1 κουταλάκι του γλυκού βόρακα και 1 λίτρο ζεστό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε το πάνω από τα έπιπλα εξωτερικού χώρου. Σκουπίστε τα έπιπλα με ένα υγρό πανί ή ξεπλύνετε καλά με το λάστιχο του κήπου σας.

Απολυμάνετε την αποχέτευσή σας

Καθαρίστε και απολυμάνετε την αποχέτευσή σας ρίχνοντας 3 κουταλιές της σούπας βόρακα. Αφήστε τον να καθίσει για περίπου μία ώρα και μετά ξεπλύνετε καλά την αποχέτευση με άφθονο ζεστό νερό.

Ανανεώστε τα λευκά είδη

Αφαιρέστε τις μυρωδιές μούχλας από τα σεντόνια μουλιάζοντάς τα σε διάλυμα 2 λίτρων νερό και 2 φλιτζάνια βόρακα. Αφήστε τα σεντόνια να μουλιάσουν για μερικές ώρες και μετά ξεπλύνετε τα.

Σκοτώστε τους ψύλλους

Ψεκάστε βόρακα σε κρεβάτια σκύλων, χαλιά και άλλες περιοχές όπου υποψιάζεστε ότι εκκολάπτονται ψύλλοι. Αφήστε τον να καθίσει για περίπου μία ώρα και, στη συνέχεια, σκουπίστε το καλά πριν το χρησιμοποιήσετε.

Φτιάξτε ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βόρακα, μαγειρική σόδα και σαπούνι Καστίλλης για να φτιάξετε ένα υπέροχο σπρέι καθαρισμού για όλες τις χρήσεις. Είναι ιδανικό για το σκούπισμα των επιφανειών και τον καθαρισμό καθημερινών διαρροών και βρωμιών.

Αποφράξτε μια αποχέτευση

Ξεφράξτε τις αποχετεύσεις με 1/2 φλιτζάνι μπόρακα και στη συνέχεια ρίξτε 2 φλιτζάνια βραστό νερό. Αφήστε το να καθίσετε για 15 λεπτά και, στη συνέχεια, ρίξτε ζεστό νερό μέσα στην αποχέτευση για λίγα λεπτά για να ξεπλύνετε τον βόρακα και τυχόν χαλαρωμένα φράγματα.

Καθαρίστε τα καθίσματα του αυτοκινήτου

σας λερωθείτε τα καθίσματα του αυτοκινήτου σας; Ο βόρακας θα σου δώσει τη λύση! Καθαρίστε τα καθίσματα του αυτοκινήτου σας με βόρακα, νερό και σαπούνι.

ourlife.gr