Σε δύο ακόμη πολιτείες της Ινδίας εξαπλώθηκε η «γρίπη της ντομάτας», η νέα ιογενής λοίμωξη, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε παιδιά στην πολιτεία Κεράλα τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Lancet Respiratory Medicine, 82 παιδιά κάτω των πέντε ετών είχαν διαγνωστεί με τον ιό στην Κεράλα έως τις 26 Ιουλίου.
Έως σήμερα έχουν αναφερθεί κρούσματα στις πολιτείες της Ινδίας, Ταμίλ Ναντού και Οντίσα, όπου παιδιά ηλικίας έως εννέα ετών έχουν μολυνθεί, παρόλο που ο ιός συνήθως προσβάλλει παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Όπως αναφέρει ο «Guardian», oι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν τι ακριβώς είναι αυτός ο ιός, που είναι πολύ μεταδοτικός. Αναφέρεται ως «γρίπη της τομάτας» λόγω των επώδυνων κόκκινων φουσκαλών που εμφανίζονται στα σώματα των ασθενών. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον νέο ιό, επειδή εξαπλώνεται εύκολα μέσω της στενής επαφής (όπως μέσω πάνας, αγγίζοντας ακάθαρτες επιφάνειες ή βάζοντας πράγματα στο στόμα).
«Η σπάνια ιογενής λοίμωξη βρίσκεται σε ενδημική κατάσταση και θεωρείται μη απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, λόγω της εμπειρίας της πανδημίας του κορονοϊού, είναι επιθυμητή η προσεκτική διαχείριση για την πρόληψη περαιτέρω εστιών» ανέφερε το άρθρο του Lancet.
Οι γιατροί λένε ότι η διάγνωση της «γρίπης της ντομάτας» είναι δύσκολη επειδή τα συμπτώματά της είναι πολύ παρόμοια με εκείνα του κορονοϊού, της Chinkungunya (ιογενής νόσος που μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως από μολυσμένα κουνούπια) και του Δάγγειου Πυρετού (οξεία ιογενής νόσος). Οι δύο τελευταίες είναι κοινές στην Ινδία κατά την περίοδο των βροχών και εξαπλώνονται από τα κουνούπια. Ο ιός Chikungunya είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην πολιτεία Κεράλα.
Γρίπη της ντομάτας – Συμπτώματα
Η έκθεση που δημοσιεύτηκε στο «The Lancet», με συγγραφείς τρεις επιστήμονες εκ των οποίων η μία είναι ελληνικής καταγωγής, αναφέρει τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του ιού, τα οποία είναι τα παρακάτω:
- Κόπωση
- Ναυτία
- Εμετοί
- Πυρετός
- Αφυδάτωση
- Διάρροια
- Οίδημα (πρήξιμο) στις αρθρώσεις
- Άλγος (πόνοι) στο σώμα
- Εξανθήματα (κόκκινα στο χρώμα που μοιάζουν με φουσκάλες)
«Η γρίπη της ντομάτας πήρε το όνομά της, καθώς προκαλεί την ‘έκρηξη’ κόκκινων επώδυνων εξανθημάτων σε όλο το σώμα, τα οποία σταδιακά φτάνουν στο μέγεθος μιας ντομάτας», αναφέρεται στην έκθεση.
Όπως συμπληρώνουν οι επιστήμονες «η σπάνια ιική μόλυνση είναι σε ενδημική φάση και δεν θεωρείται απειλητική για τη ζωή. Εντούτοις, λόγω της άσχημης εμπειρίας με την πανδημία του κορονοϊού, απαιτείται η πολύ προσεκτική διαχείριση, προκειμένου να αποφευχθούν περεταίρω ξεσπάσματα».
Το άρθρο του Lancet λέει ότι η «γρίπη της ντομάτας» θα μπορούσε να είναι μια μεταγενέστερη επίδραση του ιού Chikungunya ή του δάγγειου πυρετού στα παιδιά και όχι μια ιογενής λοίμωξη. «Ο ιός θα μπορούσε επίσης να είναι μια νέα παραλλαγή της ιογενούς «νόσου χεριών, ποδιών και στόματος», μιας κοινής μολυσματικής νόσου που στοχεύει κυρίως παιδιά ηλικίας ενός έως πέντε ετών και ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες, ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η «νόσος χεριών, ποδιών και στόματος» μολύνει και ανοσοεπαρκείς ενήλικες».
Η Δρ Suneela Garg, ανώτερη αξιωματούχος Υγείας της κυβέρνησης του Δελχί, δήλωσε: «Συμφωνώ ότι ο ιός Chikungunya και ο δάγγειος πυρετός μπορεί να αφήσουν τα παιδιά ευάλωτα στη “γρίπη της ντομάτας” επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο αδύναμο. Δεν έχουμε ακόμη κρούσματα στο Δελχί και είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα».
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Οι ώρες λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης, τι θα ισχύει τις Παρασκευές και τα Σάββατα – Η αποκάλυψη Ταχιάου (vid)
Πώς αποζημιώνονται οι πολίτες για εσφαλμένες δικαστικές αποφάσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή στα κέρδη με ώθηση από τις τράπεζες