16 Αυγούστου, 2022

Γουρούνια: Πώς βοηθούν στην ασφάλεια των πτήσεων;

Πολλές φορές τα πουλιά είναι γνωστό ότι αποτελούν κίνδυνο για τις πτήσεις των αεροσκαφών, ειδικά γύρω από τα αεροδρόμια. Το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, εδώ και αρκετούς μήνες, χρησιμοποιεί έναν παράξενο τρόπο για να τα απομακρύνει, ώστε τα αεροπλάνα να απογειώνονται και να προσγειώνονται με περισσότερη ασφάλεια.

Γύρω από το αεροδρόμιο υπάρχουν μεγάλες φυτικές εκτάσεις, οι οποίες προσελκύουν διάφορα πτηνά, όπως για παράδειγμα πάπιες. Και πολλές φορές έχουν γίνει αφορμή για να υπάρξουν αεροπορικά ατυχήματα. Βεβαίως, υπάρχουν τεχνολογικά εξελιγμένοι τρόποι για να αποφευχθούν αυτά τα ατυχήματα στο αεροδρόμιο με κύριο τις ακτίνες λέιζερ, αλλά οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου αποφάσισαν να επιστρατεύσουν έναν πολύ πιο φυσικό τρόπο.

Σε μια έκταση δίπλα από το αεροδρόμιο τοποθετήθηκαν 19 γουρούνια, τα οποία τρώνε τα φυτά που προσελκύουν τα πτηνά και ταυτόχρονα γεμίζουν με λάσπη την έκταση, συνδυασμός που αποτρέπει τα πτηνά να πλησιάζουν. Και το εγχείρημα κρίθηκε επιτυχημένο, παρόλο που αρχικά η έκταση ήταν μικρή. Αλλά το φυσικό μέτρο θα επεκταθεί.

Ο αριθμός των πτηνών στην Ολλανδία ολοένα και αυξάνεται, κάτι που προβληματίζει αρκετές αεροπορικές εταιρείες. Οι πάπιες στην Ολλανδία το 2021 ήταν 10πλάσιες από ότι το 1970. Τα γουρούνια λοιπόν, όχι μόνο τρώνε το φαγητό τους, αλλά κυνηγούν και όποια πτηνά πλησιάζουν, όντας αποτελεσματικά στη δουλειά που τους ανατέθηκε.

Πηγή: e-daily.gr