4 Ιουλίου, 2024

Γονείς: 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε για το παιδί αυτό το καλοκαίρι

Δείτε 5 απλούς τρόπους που μπορείτε να καλλιεργήσετε την ανεξαρτησία, τη συγκέντρωση και τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού, τώρα που έχετε λίγο πιο ελεύθερο χρόνο.
Ένα παιδί είναι πιο πιθανό να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του όταν αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά. Γι’ αυτό η υποστήριξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και της ανεξαρτησίας τους μήνες που προηγούνται της έναρξης του σχολείου είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού.

Από εδώ και στο εξής δεσμευόμαστε να τιμούμε την επιθυμία των παιδιών να κάνουν πράγματα μόνα τους, ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, ανεξάρτητη σκέψη και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, ώστε να μεγαλώσουν και να γίνουν ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι ενήλικες.

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε για το παιδί αυτό το καλοκαίρι
Ενθαρρύνετε την κίνηση από νεαρή ηλικία. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε παιχνίδια όπως μια κουδουνίστρα λίγο πιο μακριά από εκεί που φτάνουν τα χεράκια του μωρού σας, ώστε να αναγκαστεί να κινηθεί για να την πάρει. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το καροτσάκι σε περιπτώσεις που θα μπορούσε άνετα να περπατήσει, να κινείται ελεύθερα, και να ισορροπεί.
Όποτε είναι δυνατόν, αποφύγετε να προσαρμόζετε πάντα το παιδί σας στο πρόγραμμά σας. Το παιδί χρειάζεται χρόνο για να παίξει με αυτοκατευθυνόμενο τρόπο, με το δικό του ρυθμό, χρησιμοποιώντας τις δικές του ιδέες.
Δώστε στο παιδί σας τη δυνατότητα να βοηθάει σε δουλειές του σπιτιού. Αυτό θα υποστηρίξει την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθησή του. Δείξτε του πώς να το κάνει και αφήστε το να δοκιμάσει. Είναι πολύ σημαντικό να δείξετε υπομονή και να μην επισημαίνετε διαρκώς τα λάθη που κάνει.
Κάντε πίσω και αφήστε τα παιδιά να κάνουν πράγματα μόνα τους. Από το να βάζουν τα παπούτσια τους μέχρι να καθαρίζονται μόνα τους μετά το φαγητό – και πάλι, δείξτε τους πώς να το κάνουν και μετά αφήστε τα να δοκιμάσουν με όποιον τρόπο μπορούν.
Ακούτε όταν το παιδί σας προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Ακούστε περισσότερο και μιλήστε λιγότερο. Η ακρόαση είναι το σημαντικότερο μέρος της αποτελεσματικής επικοινωνίας, διότι βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον. Eίναι ένα πολύ δυνατό κοινωνικό προσόν που θα του φανεί χρήσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Μιλήστε όταν το παιδί δεν μπορεί να βρει τις κατάλληλες λέξεις μόνο του – αυτό θα εμπλουτίσει το συναισθηματικό του λεξιλόγιο.

imommy.gr