1 Οκτωβρίου, 2022

Γολγοθάς τα έξοδα σπουδών για τους υποψήφιους φοιτητές: Στα ύψη η φοιτητική στέγη

Για πολλούς υποψηφίους η ανακοίνωση των βάσεων έφερε χαμόγελα, όμως κάπου εκεί ξεκινά και ο πονοκέφαλος για τους γονείς που έχουν πάρει χαρτί και μολύβι για να υπολογίσουν τα έξοδα συντήρησης ενός φοιτητικού σπιτιού σε μια άλλη πόλη.
Φοιτητικά ενοίκια… για λίγους
Η αύξηση των ενοικίων ακόμη και 26% σε κάποιες περιοχές, έχουν κάνει αρκετούς να σκέφτονται από τώρα ως μοναδική λύση τη συγκατοίκηση.

Στην περιφέρεια Αττικής όπως Ζωγράφου, Καλλιθέα, Νέος Κόσμος, για μία γκαρσονιέρα το κόστος ενοικίασης φτάνει τα 500€.

Στη Θεσσαλονίκη, σε περιοχές όπως Καμάρα και Ροτόντα, το κόστος ενοικίασης ξεκινά από 320€.

Στην Πάτρα, στην περιοχή Αγία Σοφία, η ενοικίαση ενός studio αγγίζει τα 210€, ενώ στα Χανιά η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη εκτοξεύοντας τα ενοίκια έως και τα 500€ για ένα σπίτι 45 τμ.

Η Μιχαέλα ήθελε από πολύ μικρή να γίνει ψυχίατρος, εδώ και πολλά χρόνια προετοιμαζόταν για να πετύχει τον στόχο της. Τα κατάφερε, άλλα όπως λέει, οι πόλεις που θα σπουδάσει έχουν επιλεγεί με οικονομικά κριτήρια από τους γονείς της.

«Πρώτα έχω βάλει την Αθήνα για οικονομικούς λόγους και μετά την Πάτρα πάλι για οικονομικούς λόγους, τη Θεσσαλονίκη που ήθελα την έχω ‘κάψει’».

Η Δώρα Θεοδωροπούλου σπουδάζει ήδη ένα παιδί στην Πάτρα, εδώ και καιρό έχει βάλει κάτω τα οικονομικά έσοδα του σπιτιού και ψάχνει λύση ώστε να σπουδάσει και η δεύτερη κόρη της.

«Πάτρα είναι και η αδερφή της, είναι πιο φθηνά τα ενοίκια, πιο φθηνό το κόστος ζωής. Η εκπαίδευση έχει γίνει ταξική».

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοικοκυριών δυσκολεύεται οικονομικά καθώς το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά δεν επαρκεί για όλο τον μήνα, αλλά για 19 ημέρες.

madata.gr