23 Απριλίου, 2024

Γνώμη: Γιατί ο Λιβάγια να εκτελεί στημένες φάσεις;

Γνώμη: Μάνος Νικηφοράκης

Η ΑΕΚ μετά το χαμένο τελικό από τον Ολυμπιακό χρειάζεται αναπροσαρμογή στο πλάνο της ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Από τον τελικό με τον Ολυμπιακό μέχρι και το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, είδαμε το Λιβάγια να εκτελεί τις στημένες φάσεις (κόρνερ, φάουλ), σε παιχνίδια που πρέπει κυριαρχήσει στο ψηλό παιχνίδι.

Ο Μάσιμο Καρέρα χρησιμοποιεί πολλές φορές τον Κροάτη επιθετικό για να χτυπάει τα στημένα ξεχνώντας ότι ο Λιβάγια είναι φορ περιοχής, που πολλές φορές κάνει και παιχνίδι δημιουργικό εκτός περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι, το να χαραμίζεις έναν καθαρό φορ να δημιουργεί παιχνίδι, ενώ θα μπορούσες να έχεις δίδυμο φωτιά μέσα στην μεγάλη περιοχή Ανσαριφάρντ – Λιβάγια, τότε θα έχεις πρόβλημα σε κάθε παιχνίδι, είτε λέγεται Παναιτωλικός, είτε Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Ιταλός προπονητής μπορεί να χρησιμοποιήσει τόσους ποδοσφαιριστές για τα στημένα, βλέπε Μάνταλο, Παουλίνιο, έστω και Ενομπακαρέ, αλλά όχι Λιβάγια.

Στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακός ο Κροάτης χτυπούσε τα στημένα και η ΑΕΚ δεν έκανε μια φάση, με τον Παναιτωλικό μόλις πάτησε περιοχή έκανε το γκολ, άρα μην προσπαθούμε να αλώσουμε έναν παίκτης κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε άλλη θέση.