19 Ιουλίου, 2024

Γλυφάδα: Εξουδετερώθηκε η βόμβα που βρέθηκε – Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η επιχείρηση

Oλοκληρώθηκε η εξουδετέρωση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφών στη Γλυφάδα.

Η βόμβα 500 λιβρών (226 κιλών δηλαδή) εντοπίστηκε την Τρίτη κατά τη διάρκεια εργασιών που γίνονται στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού και αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, που βρέθηκαν στο σημείο και απέκλεισαν την περιοχή.

Για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε να μην μετακινηθεί η βόμβα και σχεδιάστηκε η ειδική επιχείρηση για την επιτόπια εξουδετέρωση του πολεμικού υλικού από τα έμπειρα στελέχη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ).

Η περιοχή της Γλυφάδας την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν συχνά στόχος βομβαρδισμών κυρίως από τα συμμαχικά αεροσκάφη στη διάρκεια της Κατοχής, καθώς στην περιοχή λειτουργούσε το αεροδρόμιο του Χασανίου (όπως λεγόταν τότε η περιοχή).

Στόχος των βομβαρδιστικών αεροσκαφών ήταν επίσης η παραλία Αστέρια Γλυφάδας, καθώς η μικρασιάτικη συνοικία του Βοσπόρου. Αντίθετα, γλίτωσε η περιοχή του Γκολφ, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς για απόκρυψη οχημάτων και πυρομαχικών.

Η εξουδετέρωση της βόμβας έγινε με ελεγχόμενη έκρηξη και για το λόγο αυτό θα εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπονται στα σχετικά πρωτόκολλα που εφαρμόζει ο Ελληνικός Στρατός σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Οι ειδικοί του ΤΕΝΞ βρίσκονται στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου

Εντός της ακτίνας εκκένωσης περιλαμβάνεται ένα μεγάλο τμήμα της παραλιακής λεωφόρου καθώς και τέσσερις πολυκατοικίες επί της οδού Ευρυάλλης στη Γλυφάδα.

Κλειστή η λεωφόρος Ποσειδώνος

Για την ασφάλεια των πολιτών αποφασίστηκε να τεθούν σε ισχύ μέτρα όπως η σταδιακή και πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, κατά τις ώρες 09:30 έως 11:30, στα κατωτέρω οδικά τμήματα:

• Λ. Ποσειδώνος στο τμήμα της από το ύψος της Πλ. Βεργωτή έως τη συμβολή της με την Λ. Αλίμου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
• Ευρυάλης καθ΄ όλο το μήκος της.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή που πραγματοποιείται η εξουδετέρωση της βόμβας.