27 Ιουλίου, 2024

Γήρανση: Η Νο1 άσκηση που μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία

 Όλοι ψάχνουμε τρόπους για να επιβραδύνουμε τη διαδικασία γήρανσης, είτε μέσω άσκησης, είτε μέσω διατροφής ή με μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, όπως τα συμπληρώματα. Αλλά ένας γιατρός πιστεύει ότι μπορεί να βρήκε ένα κρίσιμο εργαλείο στη μάχη για να παραμείνουμε υγιείς καθώς μεγαλώνουμε – και υπάρχει εδώ και χιλιετίες.

Ο Δρ. Michael Mosley έχει εμβαθύνει σε έρευνα που υποδηλώνει ότι η γιόγκα όχι μόνο αυξάνει τη δύναμη και την ευελιξία, αλλά επίσης ενισχύει τη διάθεση και μειώνει το στρες και το άγχος -και θα μπορούσε ακόμη και να καθυστερήσει ή να επιβραδύνει τον ρυθμό κυτταρικής γήρανσης.

Στο πλαίσιο του podcast Just One Thing στο BBC, ο Δρ. Mosley εξερεύνησε την ιστορία και τα οφέλη της γιόγκα για την υγεία. Η γιόγκα υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 5000 χρόνια, αλλά απέκτησε παγκόσμια δημοτικότητα μόλις τον 19ο αιώνα, όταν οι φωτογραφίες επέτρεψαν την εύκολη αναπαραγωγή των διαφόρων κινήσεων και στάσεων σε όλο τον κόσμο. Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γιόγκα, ξεχωρίζουν πέντε γνωστές παραλλαγές: η Vinyasa, η Astanga, η Hatha, η Iyengar και η Hot Yoga.

Ο Δρ. Mosley επικεντρώθηκε στη Hatha yoga και ανακάλυψε εκπληκτικά αποτελέσματα. «Η γιόγκα είναι μια αρχαία πρακτική για το σώμα και το μυαλό που μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη και την ευλυγισία. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πρακτικών γιόγκα, αλλά γενικά περιλαμβάνει σωματικές στάσεις, έλεγχο της αναπνοής και διαλογισμό», ανέφερε και συνέχισε:

«Η τακτική πρακτική έχει δείξει ότι μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους, και ορισμένες συναρπαστικές νέες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε να σας ωφελήσει ακόμη και σε κυτταρικό επίπεδο».

Η γιόγκα βελτιώνει τη μάθηση, τη μνήμη και τη διάθεση
Υπάρχει μια πραγματικά ενδιαφέρουσα έρευνα που δείχνει ότι η τακτική γιόγκα μπορεί να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή που συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, ενώ μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας, κάτι που μπορεί να σας προσφέρει κίνητρα και να σας κάνει να προχωρήσετε σε άλλους τομείς δραστηριότητας. Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η παρέμβαση νου-σώματος συνοδεύεται από ένα πραγματικά ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Μια γερμανική μελέτη το 2018 οργάνωσε τρεις ομάδες ανθρώπων που, για 10 εβδομάδες, είτε έκαναν γιόγκα, είτε συμμετείχαν σε αθλήματα ή δεν έκαναν τίποτα. Οι εξετάσεις εγκεφάλου βρήκαν σημαντική αύξηση στην πυκνότητα της φαιάς ουσίας του ιππόκαμπου, του τμήματος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη.

Σε μια άλλη πιλοτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2017, οι συμμετέχοντες με ήπια ή μέτρια κατάθλιψη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ομάδα ασχολήθηκε με τη γιόγκα, ενώ η άλλη ομάδα μελέτησε το ιστορικό της γιόγκα για 90 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα σε διάστημα οκτώ εβδομάδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 60% της ομάδας γιόγκα δεν ήταν πλέον κλινικά καταθλιπτικό μετά τη δοκιμαστική περίοδο, ενώ υπήρξε μόνο 10% βελτίωση μεταξύ της ομάδας ιστορικού.

Η γιόγκα μειώνει την ορμόνη του στρες
Μια πρόσφατη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες και στη ρύθμιση της απόκρισης του σώματός μας στο στρες.

Ο βρετανικός οργανισμός υγείας NHS το υποστηρίζει, λέγοντας: «Η γιόγκα εστιάζει στη δύναμη, την ευελιξία και την αναπνοή για να ενισχύσει τη σωματική και ψυχική ευεξία. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η τακτική πρακτική της γιόγκα βοηθάει άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, πόνους και πόνους (συμπεριλαμβανομένου του πόνου στη μέση), κατάθλιψη και στρες».

«Αυτές οι επιδράσεις, μαζί με τα χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών, πιστεύεται ότι είναι οι κύριοι λόγοι πίσω από την επίδραση της γιόγκα στο άγχος και την κατάθλιψη. Η γιόγκα μπορεί επίσης να ενισχύσει τη μιτοχονδριακή μας λειτουργία. Τα μιτοχόνδρια είναι μικροσκοπικές μονάδες ισχύος που ζουν μέσα στα κύτταρά μας και παρέχουν ενέργεια. Όσο καλύτερα λειτουργούν, τόσο καλύτερα λειτουργείτε», πρόσθεσε ο Δρ. Mosley.

Πώς η γιόγκα μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση
Συναρπαστική έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Ο Δρ. Mosley μίλησε με την καθηγήτρια Rima Dada, από το All India Institute of Medical Sciences στο Νέο Δελχί.

«Τα μιτοχόνδρια είναι οι δυνάμεις ισχύος των κυττάρων, έτσι παράγουν ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη) που είναι ενέργεια. Καθώς τα μιτοχόνδρια τείνουν να συσσωρεύουν μεταλλάξεις και παραλλαγές, παράγουν λιγότερο ATP και αυτό είναι στην πραγματικότητα η αιτία της λειτουργικής έκπτωσης του ιστού και έτσι αρχίζουμε να γερνάμε. Μέσα από τις μελέτες μας, βρήκαμε ότι η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη μιτοχονδριακή ακεραιότητα καθώς και την ακεραιότητα του πυρηνικού DNA», εξήγησε η ίδια και κατέληξε:

«Εάν βελτιωθεί η ακεραιότητα των μιτοχονδρίων, παράγουν περισσότερη ATP, περισσότερη ενέργεια και έτσι μπορείτε να επιβραδύνετε τη λειτουργική πτώση των ιστών. Εάν μπορούμε να βελτιώσουμε τη μιτοχονδριακή ακεραιότητα, να μειώσουμε το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, να ενισχύσουμε τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα με γιόγκα, μπορούμε στην πραγματικότητα να καθυστερήσουμε ή να επιβραδύνουμε το ρυθμό κυτταρικής γήρανσης, μειώνοντας έτσι τη βιολογική μας ηλικία».

oloygeia.gr