16 Νοεμβρίου, 2024

Γιατί παθαίνω κράμπες στον ύπνο μου;

Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια είναι ένα κοινό και επώδυνο φαινόμενο που πλήττει πολλούς ανθρώπους. Συχνά, συμβαίνουν ξαφνικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας έντονο πόνο και δυσφορία. Αν και μπορεί να εκδηλώνονται σε οποιοδήποτε σημείο του ποδιού, οι πιο συχνές κράμπες επηρεάζουν τον γαστροκνήμιο μυ, που εκτείνεται στο πίσω μέρος του ποδιού, από τον αστράγαλο έως το γόνατο. Αυτές οι συσπάσεις των μυών μπορεί να διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά και συχνά αφήνουν το πόδι αδύναμο και δύσκαμπτο για λίγο, δυσχεραίνοντας την κίνηση.

Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 60% των ενηλίκων βιώνουν τέτοιου είδους κράμπες σε κάποιο σημείο της ζωής τους, με τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτές. Εκτός από τον γαστροκνήμιο μυ, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους μύες του μηρού, όπως ο τετρακέφαλος ή οι οπίσθιοι μύες του μηρού. Οι ακριβείς αιτίες αυτών των κραμπών παραμένουν ασαφείς, αν και μπορεί να σχετίζονται με παρατεταμένη χρήση των μυών, αφυδάτωση ή έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Μπορεί να είσαι ξύπνια ή να κοιμάσαι όταν μια κράμπα θα «χτυπήσει» τα πόδια σου. Τις περισσότερες φορές, ο μυς χαλαρώνει σε λιγότερο από 10 λεπτά, ωστόσο μπορεί να αισθάνεσαι πόνο ή ενόχληση έως και μία μέρα μετά. Οι συχνές κράμπες κατά τη διάρκεια της νύχτα μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σου.

Πιθανές αιτίες που κρύβονται πίσω από τις κράμπες
Αρκετοί είναι οι ερευνητές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι κράμπες οφείλονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι πρόγονοί μας είχαν διαφορετική στάση σώματος που επέτρεπε το τέντωμα των τενόντων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Έχουν επίσης παρατηρήσει ότι όταν βρισκόμαστε στο κρεβάτι, το πόδι βρίσκεται συχνά σε θέση πελματιαίας κάμψης. Όταν αυτό συμβαίνει για μεγάλες χρονικές περιόδους, ακόμη και οι μικρές κινήσεις των ποδιών μπορούν να προκαλέσουν κράμπα. Σχετική έρευνα έδειξε ότι οι κράμπες των ποδιών στη διάρκεια της νύχτας είναι πιο συχνές το καλοκαίρι από ό, τι το χειμώνα. Αν και δεν ισχύει για όλους αυτό, η συχνότητα κορυφώνεται στα μέσα Ιουλίου και μειώνεται στα μέσα Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι μυϊκές κράμπες οφείλονται σε νευρικά προβλήματα και όχι σε μυϊκές διαταραχές. Σχετικές εξετάσεις  όπως είναι το ηλεκτρομυογράφημα, έχουν δείξει ότι αυτά τα νεύρα που εκτείνονται από τη σπονδυλική στήλη μέχρι τα πέλματα ενεργοποιούν τις κράμπες.

Προλαμβάνοντας και αντιμετωπίζοντας τις κράμπες
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει οι διατάσεις (stretching) μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά στην αντιμετώπιση και πρόληψη για τις νυχτερινές κράμπες. Μικρή μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν διατάσεις στις γάμπες και τα πέλματα, λίγο πριν από τον ύπνο, είδαν 59% μείωση στη συχνότητα των σπασμών.

Τα χάπια κινίνης αποτελούσαν για χρόνια τη δημοφιλέστερη θεραπεία, αλλά λόγω παρενεργειών (ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί και πολύ χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων) πλέον δεν συστήνονται.

Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου μέσω της καθημερινής διατροφής μπορεί επίσης να λειτουργήσει βοηθητικά. Βάλε στο καθημερινό σου μενού τροφές όπως φασόλια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ειδικά αν δεν γυμνάζεσαι, φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το νερό θα κρατήσει την ελαστικότητα των μυών σου σε υψηλά επίπεδα.

πηγή: ladylike.gr