4 Ιουλίου, 2024

Γιατί αυξάνονται τα εγκεφαλικά σε όλο και πιο νέους ανθρώπους

Ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων που συμβαίνουν σε νεότερους ανθρώπους είναι σε άνοδο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Η έκθεση του CDC διαπιστώνει ότι για άτομα κάτω των 65 ετών ο κίνδυνος εγκεφαλικού έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους μεγαλύτερης ηλικίας Αμερικανούς: αν και οι 65 ετών και άνω εξακολουθούν να έχουν τον υψηλότερο επιπολασμό εγκεφαλικού επεισοδίου συνολικά, η επίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου από έτος σε έτος παρέμεινε σταθερή.

Για τους νεότερους ενήλικες, ο συνολικός κίνδυνος παραμένει σχετικά χαμηλός, αλλά έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ο αυξανόμενος επιπολασμός εγκεφαλικών έχει παραλληλιστεί με αυξήσεις τόσο στην παχυσαρκία, όσο και στην υπέρταση στις ίδιες ηλικιακές ομάδες. Και οι δύο αυτές καταστάσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

“Αυτή η έκθεση είναι ανησυχητική διότι στον νεότερο πληθυσμό, τα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνονται, παράλληλα με τα ποσοστά παχυσαρκίας και υπέρτασης. Αυτό είναι ένα κακό σημάδι”, δήλωσε ο δρ. Gregory W. Albers, διευθυντής του Κέντρου Εγκεφαλικών στο Ιατρικό Κέντρο του Stanford, ο οποίος δεν είχε σχέση με την εκπόνηση της έκθεσης του CDC.

Αυξάνονται τα εγκεφαλικά στους νεαρότερους ενήλικες
Συγκρίνοντας τα αυτοαναφερόμενα δεδομένα υγείας από το 2011-2013 και το 2020-2022, οι ερευνητές στο CDC διαπίστωσαν ότι ο επιπολασμός του εγκεφαλικού αυξήθηκε κατά σχεδόν 8%. Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη δεν κατανεμήθηκε ομοιόμορφα ανά ηλικία, φύλο και κοινωνικοοικονομικές ομάδες.

Ειδικά οι νέοι ενήλικες, είδαν μεγάλες αυξήσεις στα εγκεφαλικά:

για τα άτομα ηλικίας 18-44 ετών σημειώθηκε αύξηση 14,6%
για τους ενήλικες στην κατηγορία 45-64 ετών η αύξηση ήταν 15,7%
Η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό και η μέση ηλικία ενός πρώτου εγκεφαλικού είναι περίπου τα 70 έτη ζωής του ασθενούς, γεγονός που κάνει την τελευταία έκθεση του CDC ότι οι νεότεροι ενήλικες αντιμετωπίζουν εγκεφαλικά ακόμη πιο ανησυχητική.

Ο συνολικός επιπολασμός του εγκεφαλικού στους νεαρούς ενήλικες και στις δύο ηλικιακές κατηγορίες (0,9% για την ομάδα 18-44 και 3,8% για την ομάδα 45-64) εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από εκείνον των 65 ετών και άνω (7,7%). Ωστόσο, το ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ των ηλικιωμένων Αμερικανών έχει μειωθεί, ενώ συνεχίζει να αυξάνεται για τους νεότερους ενήλικες, ιδιαίτερα για εκείνους στην μέση ηλικία.

Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος “ένοχος” για την αύξηση του αριθμού των εγκεφαλικών επεισοδίων στους νεαρούς ενήλικες, οι παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και η υπέρταση είναι πολύ πιθανό να παίζουν ρόλο.

Μεταξύ 1999-2000 και 2017-2018, ο αριθμός των ατόμων με υπέρταση αυξήθηκε κατά περισσότερο από 6% μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 45-64 ετών, σύμφωνα με την έκθεση του CDC.

“Όταν εξετάζεται κάθε επιδημιολογική μελέτη σε γενικές γραμμές, κάθε ήπειρος σε αυτόν τον πλανήτη, κάθε δημογραφικό στοιχείο, αυτό που αναδεικνύεται ως παράγοντας κινδύνου εγκεφαλικού περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα είναι η υπέρταση”, δήλωσε ο δρ. Matthew S. Schrag, αγγειακός νευρολόγος και επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, ο οποίος επίσης δεν είχε σχέση με την εκπόνηση της έκθεσης του CDC.

onmed.gr