19 Μαρτίου, 2024

Γερμανία: Αίθουσα συναυλιών απαγόρευσε σε Ρώσους μουσικούς της ορχήστρας του Θεόδωρου Κουρεντζή να παίξουν

 Η ρωσική ορχήστρα musicAeterna θα δώσει συναυλία στη γερμανική πόλη του Ντόρτμουντ σήμερα, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, χωρίς όμως κάποια μέλη της τα οποία έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Πέμπτη (24/11) ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Konzerthaus Dortmund.

«Λέγαμε πάντα ότι όσοι έχουν εκφραστεί υπέρ του πολέμου ή υπέρ του Κρεμλίνου δεν θα επιτραπεί να παίξουν στον χώρο μας», δήλωσε ο Ραφαέλ φον Χένσμπρεχ.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε με την έγκριση του ιδρυτή και διευθυντή του μουσικού συνόλου, του Έλληνα, Θεόδωρου Κουρεντζή. Υπήρξε «απόλυτη συμφωνία» των πλευρών, σύμφωνα με τον κ. Χένσμπρεχ, ο οποίος έδωσε έμφαση στο ότι η απόφαση δεν σημαίνει πως αποκλείονται μουσικοί απλά και μόνο επειδή είναι Ρώσοι. Στην απόφαση αναφέρθηκε πρώτο το Crescendo, εξειδικευμένο περιοδικό για την κλασσική μουσική.

Τέσσερα μέλη του συγκροτήματος έχουν κάνει σχόλια σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εναντίον της Δύσης, ανάμεσά τους τενόρος ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στους ρώσους στρατιώτες με τη φράση «ο φασισμός μας επιτίθεται ξανά».

Σύμφωνα με τον κ. Χένσμπρεχ, αποφασίστηκε συναινετικά να ληφθούν μέτρα. «Το τραγικό στην προκειμένη περίπτωση είναι πως η ρωσική προπαγάνδα ξεκάθαρα είναι αποτελεσματική», έκρινε.

newsbeast.gr