25 Σεπτεμβρίου, 2023

Γερμανία: Αντιδράσεις για τις διακοπές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη βίλα του Κ. Μητσοτάκη στα Χανιά

Καθόλου απαρατήρητο δεν πέρασε το ταξίδι της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κρήτη και δη η φιλοξενία της στο σπίτι του Έλληνα πρωθυπουργού στα Χανιά από τον γερμανικό Τύπο.

Όπως επισημαίνει η Berliner Zeitung η κυρία φον ντερ Λάιεν μετά του συζύγου της δεν διέμεινε σε ξενοδοχείο αλλά ήταν προσκεκλημένη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος την φιλοξένησε στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη με θέα τον κόλπο της Σούδας.

«Πώς και κάνει διακοπές με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε σχέση με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων;» αναρωτιέται σε tweet της η ευρωβουλευτής Σόφι ιντ Βελντ, το οποίο παραθέτει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Στη συνέχεια το άρθρο εκθέτει αναλυτικά την απάντηση εκπροσώπου της Κομισιόν για το ταξίδι αλλά και τις ελληνικές αντιδράσεις στο διαδίκτυο. «Αρκετοί Έλληνες χρήστες του διαδικτύου, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, το θεώρησαν σύγκρουση συμφερόντων», αναφέρει το γερμανικό μέσο.

Σιωπή για pushbacks, ναυάγιο της Πύλου και υποκλοπές

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Süddeutsche Zeitung αφιερώνει μάλιστα και σχετικό σχόλιο.

«Συνήθως», επισημαίνει ο αρθρογράφος της, «δεν υπάρχει λόγος να πολιτικοποιούνται οι διακοπές των γυναικών πολιτικών. Οι γυναίκες αξιωματούχοι που εργάζονται καθημερινά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, συνιστάται έντονα να κάνουν διακοπές μερικών ημερών. Και με τον τρόπο αυτό, θα πρέπει να θεωρούνται ως ιδιώτες, δηλαδή να αφήνονται στην ησυχία τους. Επιφανειακά, αυτό ισχύει και για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Σαββατοκύριακο πέρασε λίγες ημέρες διακοπών με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις επανεξελέγη και ανήκει στην ίδια κομματική οικογένεια με εκείνη. Αλλά παράλληλα ήταν με τον πρωθυπουργό μιας χώρας, της οποίας οι συνοριοφύλακες και ακτοφύλακες απωθούν τους μετανάστες στην ξηρά και στη θάλασσα. Της οποίας η ακτοφυλακή έπαιξε περίεργο ρόλο στη βύθιση ενός σκάφους προσφύγων στη Μεσόγειο με πάνω από 600 νεκρούς και της οποίας οι αρχές ευθύνονται για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus εναντίον μελών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων».

Ο σχολιαστής υπενθυμίζει επίσης ότι το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα τέλη Φεβρουαρίου στα Τέμπη με 57 νεκρούς οφείλεται επίσης σε παραλείψεις των αρχών, ενώ αναφέρεται και στην ελευθερία του Τύπου που βρίσκεται σε κίνδυνο στην Ελλάδα.

«Για όλα αυτά η πρόεδρος της Επιτροπής σιωπά σε μεγάλο βαθμό και η Κομισιόν λέει πολύ λίγα όταν ερωτάται για τις δικαιολογημένες ανησυχίες σχετικά με την Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης και η φον ντερ Λάιεν είναι προφανώς πολύ κοντά, ο πρωθυπουργός είναι πολύ σημαντικός ως εταίρος στην υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική».

Και το άρθρο καταλήγει πως η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στην Ελλάδα είχε πολιτική χροιά. «Δεν είχε την απαραίτητη διακριτικότητα σε αυτές τις διακοπές η φον ντερ Λάιεν, μια πρωταθλήτρια του αυτοελέγχου, η οποία προσέχει σχολαστικά τη δημόσια εμφάνισή της και χρησιμοποιεί σκόπιμα τη συμβολική δύναμη των εικόνων. Το γεγονός ότι επρόκειτο για ιδιωτικό ταξίδι, όπως αναφέρει η Επιτροπή, αδικεί το θέμα. Αυτές οι διακοπές ήταν από μόνες τους πολιτικές. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον τέθηκαν σε συζήτηση τα σκάνδαλα».

πηγή: ieidiseis.gr