29 Μαρτίου, 2024

Γεωργιάδης: Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλάι των συμπολιτών μας

Για την ακρίβεια, την πορεία του πληθωρισμού και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος, υπάρχει παγκόσμια κρίση. Από την ελληνική κυβέρνηση υπάρχει η δυνατότητα των ελέγχων στην αγορά, αλλά από την άλλη είμαστε στην εποχή του μεγαλύτερου πληθωρισμού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,  είπε ο υπουργός. Αναφερόμενος στις ενέργειες του Πρωθυπουργού, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλλει αίτημα για ευρωπαϊκή λύση ,το οποίο θα ήταν το ιδανικό, και εάν δεν γίνει αυτό θα προσφύγουμε σε εθνική λύση. Οι επιλογή δεν είναι εύκολη από την μία λες να βοηθήσεις για το ρεύμα  από την άλλη τα επιτόκια δανεισμού όλο και περισσότερο εκτινάσσονται, άρα η πρόσβαση στις αγορές φθίνει. Κατά συνέπεια άπειρα περιθώρια επιδοτήσεων και παροχών δεν υφίστανται»

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής ψηφίστηκε στην Ελλάδα και εφαρμόστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα μέτρο για να πληρώνει ο κόσμος λιγότερα λεφτά. Ωστόσο κανείς δεν είχε προβλέψει την εισβολή στην Ουκρανία και όλα όσα ακολούθησαν. Ο πρωθυπουργός επιζητά την ευρωπαϊκή λύση και αυτές τις επιπτώσεις έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Για το πάγωμα των οφειλών ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως, «η ΔΕΗ έβγαλε σε επίσημη ανακοίνωση της τις διακοπές ρεύματος ανά έτος. Το ρεκόρ διακοπών ρεύματος ήταν το 2018. Τώρα έχουμε λιγότερες από 20.000. Στον ΣΥΡΙΖΑ «στεναχωριούνται» για τις 20.000 διακοπές ρεύματος, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι διακοπές ήταν 250.000. Αυτό το επιχείρημα δεν στέκει. Πάντα κάποιες διακοπές ρεύματος θα γίνονται γιατί κάποιοι που έχουν να πληρώσουν, δεν πληρώνουν. Σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν, το ρεύμα δεν κόβεται. Κανένας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να αφήσει Έλληνες νοικύρηδες του μόχθου, που ξαφνικά αφέθηκαν «στο έλεος του Πούτιν» να μείνουν χωρίς ρεύμα ή παροχές. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι στο πλάι όλων των πολιτών, όπως και σε αυτή την κρίση».

«Ως προς την ρήτρα αναπροσαρμογής, όταν κάποιος καταναλωτής επιλέγει την σταθερή χρέωση, η εταιρεία κλειδώνει την τιμή γι’ αυτό το ρεύμα με τον αντίστοιχο πάροχο. Όποιοι έχουν κυμαινόμενο λογαριασμό, αυτών ο λογαριασμός δεν κλειδώνει. Έχουμε μία δύσκολη κατάσταση, και είναι λυπηρό κάποιος να υποκρίνεται ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις. Επιδοτήσεις κάνει η κυβέρνηση και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Συνέχιση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και τον Μάιο

Ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πολίτες και θα κινηθεί αντίστοιχα, όσο αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

«Ανακοινώθηκε η συνέχεια της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και τον μήνα Μάιο για τους χρήστες . Σκοπός μας είναι να είμαστε στο πλάι των πολιτών στην μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις ή κρυμμένα λεφτά. Αυτές είναι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Στο υπουργείο Ανάπτυξης κάνουμε τους περισσότερους ελέγχους που έχουν γίνει ποτέ», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με τον έλεγχο της αγοράς αλλά και την επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης.

«Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει για να μην κινδυνεύσει η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Δεν γίνεται να υποστηρίζεται η εισβολή του Πούτιν και ταυτόχρονα να μην υποστηρίζεται η θέση της Ελλάδας, και οι ενέργειές μας όσο αφορά στις παραβιάσεις να κατακρίνονται. Δεν θα πληρώσουμε σε ρούβλια, ωστόσο θα κάνουμε αυτό που πρέπει για την ενεργειακή ασφάλεια. Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη «μοίρα» από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

ΑΠΕ ΜΠΕ