Στη σκιά της χθεσινής απόφασης της Ιεράς Συνόδου ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο.
Στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την οποία ο πρωθυπουργός εάν είναι καλά θα την παρακολουθήσει δια ζώσης αλλιώς διαδικτυακά, αναμένεται να δοθεί με έμμεσο τρόπο απάντηση και στην Ιερά Σύνοδο για το «όχι σε όλα» που είπε σχετικά με το νομοσχέδιο, ενώ θα διευκρινιστεί και η στάση που θα κρατήσει ο Μάκης Βορίδης.
Όπως είναι φυσικό τα βλέμματα όλων στρέφονται και στο τι θα πει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Εάν δηλαδή θα επιμείνει στο «όχι» θέτοντας τον εαυτό του εκτός κυβέρνησης ή εάν θα επιλέξει να απέχει από την ψηφοφορία διευκολύνοντας έτσι τα πράγματα .
«Είναι καλύτερα να δούμε πώς θα τοποθετηθούν μετά την αρχική τοποθέτηση του εισηγητή Υπουργού, του κ. Σκέρτσου, του Υπουργού Επικρατείας, να ακούσουμε τις τοποθετήσεις εντός του Υπουργικού, να δούμε ποια θα είναι η στάση του κάθε Υπουργού ως βουλευτή» περιορίστηκε να απαντήσει χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επαναλαμβάνοντας με έμφαση τη θέση του πρωθυπουργού, ότι όσοι συμμετέχουν σε ένα όργανο κορυφαίο, όπως είναι το υπουργικό Συμβούλιο, και εγκρίνουν τα νομοσχέδια, έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση να υπερψηφίζουν τα νομοσχέδια.
Την ίδια ώρα, προβληματισμό έχει δημιουργήσει στην κυβέρνηση η απόλυτη στάση της εκκλησίας.
Να θυμίσουμε ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε χθες ομόφωνα ότι διαφωνεί με το γάμο και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ τα μέλη του Σώματος, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσαν, αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, να σταλούν επιστολές προς τους βουλευτές, να διαβαστεί στους ναούς στις 4 Φεβρουαρίου Εγκύκλιος με τις θέσεις της Εκκλησίας και να μοιραστεί σχετικό φυλλάδιο, ενώ θα εξουσιοδοτηθούν οι μητροπολίτες κάθε επαρχίας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του ποιμνίου και την προάσπιση της οικογένειας.
Η απάντηση της κυβέρνησης θα κινηθεί στην λογική που έχει εκφράσει όλο το προηγούμενο διάστημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δηλαδή ότι οι απόψεις της εκκλησίας είναι σεβαστές, η κυβέρνηση ωστόσο νομοθετεί.
Πέρα πάντως από το ότι λέει επίσημα η κυβέρνηση, η αλήθεια είναι ότι μετά την απόλυτη στάση της Ιερας Συνόδου στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει προβληματισμός.
Καταρχάς σε κάποιους υπάρχει η άποψη ότι η κυβέρνηση υποβάθμισε τον ρόλο της Εκκλησίας με την λογική ότι οι καλές σχέσεις που έχει ο πρωθυπουργός με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ώστε το θέμα να πέσει στα μαλακά.
Όσοι έχουν αυτή την άποψη υποστηρίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν έλαβε υπόψη του τις ισορροπίες που υπάρχουν στην συγκεκριμένη στιγμή στην Ιεραρχία της Εκκλησίας και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την απόλυτη στάση της Ιερας Συνόδου.
Η τοποθέτηση κάποιον κυβερνητικών στελεχών «ότι περιμέναμε αυτή την αντίδραση» έχει περισσότερο να κάνει με την στάση αυτοπεποίθησης που θέλει να δείξει ότι έχει η κυβέρνηση απέναντι στους ιεράρχες παρά με την ουσία του θέματος η οποία σχετίζεται με το πόσο θα επηρεαστούν τα κυβερνητικά στελέχη από το βροντερό «όχι» των ιεραρχών.
Και αυτό γιατί την στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται να μέτρα τους βουλευτές που θα καταψηφίσουν το σχετικό νομοθέτημα, η βούληση της Εκκλησίας να αντιδράσει δυναμικά μπορεί να στείλει κάποια από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος από το «παρών» στο «κατά».
Οι επιστολές στους βουλευτές, αναμένεται να πιέσουν ακόμα περισσότερο τα στελέχη της ΝΔ ιδιαίτερα της επαρχίας όπου όλα τα πράγματα έχουν ένα πιο στενό οικογενειακό χαρακτήρα.
Οι παραινέσεις από άμβωνος αλλά και η ενημέρωση των θρησκευόμενων πολιτών περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Και αυτό γιατί η εκτίμηση που υπήρχε μέχρι πρότινος ήταν ότι με το θέμα αυτό ασχολούνται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και όσοι έχουν άποψη για τα θέματα των δικαιωμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Με την δυναμική εμπλοκή της εκκλησίας η ιστορία περιπλέκεται σε όλα τα επίπεδα και κανείς δεν ξέρει τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στο εκλογικό σώμα.
Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι όσο πιο γρήγορα ψηφιστεί το νομοσχέδιο τόσο καλύτερα θα είναι για την κυβέρνηση δεδομένου οι επόμενες κάλπες – αυτές των ευρωεκλογών – θα είναι μακριά και το θέμα θα έχει ξεχαστεί.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Επίσκεψη της Διοίκησης της Πειραιώς στη Ρόδο
Αντώνης Σαμαράς: Δεν θα πάει στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΟΝΝΕΔ το Σάββατο
Θεσσαλονίκη: Στο Θεαγένειο ο Άδωνις Γεωργιάδης για την πιλοτική εφαρμογή του “ΟΙΚΟΘΕΝ”