28 Σεπτεμβρίου, 2023

Γαλλία: Ο Εμανουέλ Μακρόν ανοίγει τον δρόμο για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανοίγει το δρόμο στην Γαλλία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα καταθέσει σύντομα στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας πρόταση για την απλοποίηση των όρων προσφυγής σε δημοψήφισμα, έχοντας ως στόχο το εξαιρετικά ευαίσθητο μεταναστευτικό θέμα.

Με επιστολή που απευθύνεται στους πολιτικούς αρχηγούς, ο Εμανουέλ Μακρόν συνοψίζει το περιεχόμενο των προφορικών συνομιλιών που είχε μαζί τους κατά την συνάντηση της 30ής Αυγούστου με θέμα την υπέρβαση των διαιρέσεων και των αδιεξόδων που προκύπτουν από την απουσία απόλυτης κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η προσφυγή σε δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προαναγγέλλει την κατάθεση πρότασης «τις ερχόμενες εβδομάδες» για την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής αυτού του εργαλείου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το θέμα της μετανάστευσης κατόπιν συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Συνταγματική μεταρρύθμιση
Στην εξασέλιδη επιστολή του, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναγνωρίζει ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι αντικείμενο γνωστών διαφωνιών, αλλά δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Το νομοσχέδιο για την μετανάστευση «θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το φθινόπωρο» και στην συνέχεια η μετανάστευση μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος, εάν υπάρξει συμφωνία για μία συνταγματική μεταρρύθμιση για την τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων.

Η ενσωμάτωση των ξένων θα πρέπει επίσης να τύχει επεξεργασίας σε δύο άξονες, την στέγαση και την πολιτική κατανομής των νέων αφίξεων σε ολόκληρο το γαλλικό έδαφος, αναφέρει στην επιστολή του ο Γάλλος πρόεδρος.