29 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: Νικητής ο Μακρόν στον Β’ γύρο με το 55,5% – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών απέναντι στην Μαρίν Λεπέν, εξασφαλίζοντας το 55,5% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Ipsos-Sopra Steria για τα France Info και Le Parisien-Aujourd’hui En France.

Πολλά βεβαίως θα κριθούν από την τηλεοπτική μονομαχία των δύο υποψηφίων την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Απριλίου, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 15 εκατ. Γάλλοι, που την παρακολούθησαν το 2017. Και θα την παρακολουθήσουν περισσότεροι διότι το 2017 η επικράτηση Μακρόν έναντι της Λεπέν ήταν προεξοφλημένη, ενώ τώρα απλώς πιθανολογείται. Η μόνη περίπτωση να μην επικρατήσει ο Μακρόν είναι οι ψηφοφόροι του αριστερού υποψηφίου Μελανσόν στον πρώτο γύρο, να προτιμήσουν στον δεύτερο γύρο, σε πολύ μεγάλο βαθμό, την αποχή και ταυτόχρονα πολλοί από εκείνους που δεν θέλησαν να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο να ψηφίσουν στον δεύτερο μαζικά Λεπέν. Κάτι που δεν φαίνεται πιθανό.

Συνεχίζει τις περιοδείες ο Μακρόν
Στο μεταξύ ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε ορμητικά από την Δευτέρα και μετά τις περιοδείες του στη γαλλική επαρχία, όπου θέλοντας προφανώς να αλλάξει την εικόνα του «απόμακρου» και του «υποψηφίου των πλουσίων», επέλεξε αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν «κολύμπι στο πλήθος». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στις συναντήσεις του με τους πολίτες να ακούσει κάποιες φορές τα «εξ αμάξης» για τις ιδέες του περί αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ η Μαρίν Λεπέν, που θέλοντας και μη έπραξε το ίδιο, τα άκουσε από Γαλλίδες μουσουλμάνες στις οποίες θέλει να απαγορεύσει το δικαίωμα να κυκλοφορούν δημοσίως με την παραδοσιακή «μαντίλα». Σε γενικές γραμμές πάντως αυτή την πρώτη εβδομάδα μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο μεν Μακρόν επιχείρησε να δείξει πως είναι αρκετά κοντά προς κάποιες ιδέες της αριστεράς και πολύ περισσότερο των Οικολόγων, η δε Λεπέν ότι δεν ανήκει στην ακροδεξιά, ούτε είναι τόσο άκαμπτη σε σχέση με το παρελθόν. Ο Μακρόν δεν παρέλειψε πάντως να καταλογίσει στην Λεπέν αυταρχισμό και εξτρεμισμό.

«Αυτές οι επικρίσεις με κάνουν να χαμογελώ επειδή ουδέποτε είχαμε ένα πρόεδρο που να έδειξε περισσότερα σημάδια εξτρεμισμού από τον Εμανουέλ Μακρόν», απάντησε η Λεπέν επικαλούμενη τη δράση της αστυνομίας εναντίον πολιτικών διαδηλώσεων, όπως η κινητοποίηση των κίτρινων γιλέκων.

Ο ρόλος του Μελανσόν
Στο μεταξύ ανάμεσα στα πολιτικά πρόσωπα που είτε δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο, είτε δεν έβαλαν υποψηφιότητα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου από τις οποίες θα εξαρτηθεί αν ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα μπορεί να κυβερνήσει με αυτοδυναμία ή αν θα υποχρεωθεί στη λεγόμενη συγκατοίκηση με πρωθυπουργό από άλλο κόμμα. Η διαφαινόμενη συνεργασία του κόμματος του Μελανσόν με τους οικολόγους και τους κομμουνιστές αυξάνει τις πιθανότητες μη αυτοδυναμίας, αφού με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, το άθροισμα των τριών τους φέρνει πρώτους σε πολλές εκλογικές περιφέρειες. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών πάντως ο Μακρόν ήλθε πρώτος σε 256 περιφέρειες, η Λεπέν σε 206 και ο Μελανσόν σε 104 περιφέρειες.

Ανάλογες διαβουλεύσεις τέλος φαίνεται να υπάρχουν και μεταξύ του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του νυν προέδρου, όσο και αν ο τελευταίος τις διαψεύδει, έχοντας στο μυαλό του ότι την άλλη Κυριακή έχει ανάγκη τους ψηφοφόρους του Μελανσόν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της BVA, εννέα ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Ζαν-Λικ Μελανσόν σκέφτεται είτε να απόσχει (30%), είτε να ψηφίσει λευκό (22%). Όμως, αυτοί που θα πάνε να ψηφίσουν, είναι πολύ πιο πιθανό να ψηφίσουν υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν (30%) παρά υπέρ της Μαρίν Λεπέν (18%).

Πηγή newsit.