20 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Ανάσα για Μακρόν με 5 μονάδες μπροστά από τη Λεπέν – Αμφίρροπη μάχη στο Β’ γύρο των εκλογών

Με νικητή τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με μικρή διαφορά πέντε μονάδων από τη βασική αντίπαλο του Μαρίν Λεπέν ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών.
Μετά από μία ψυχρολουσία του πρώτου exit poll που έδινε ισοπαλία ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας πήρε μία μικρή ανάσα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγήθηκε της βασικής του αντιπάλου, Μαρίν Λεπέν, στον πρώτο γύρο των εκλογών, ωστόσο προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι ακόμα και οι πέντε μονάδες διαφορά δεν είναι ασφαλείς.

Πανηγυρισμοί στο επιτελείο της Μαρίν Λεπέν η οποία με ποσοστό κοντά στο 24% πήρε το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο σε δύο εβδομάδες.

Η Λεπέν δήλωσε ότι θα θεραπεύσει τους διχασμούς στη Γαλλία εάν εκλεγεί πρόεδρος στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Τρεις φορές κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μη δώσουν ούτε μία ψήφο στη Μαρίν Λεπέν, ο ηγέτης του Γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος, Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος βρέθηκε στην 3η θέση συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του κόμματος, σε απόσταση αναπνοής από τη Μαρίν Λεπέν.

Η γαλλική Liberation βγήκε με τίτλο «Τα πράγματα είναι σοβαρά» μετά και την εξαφάνιση όλων των παραδοσιακών κομμάτων από το πολιτικό προσκήνιο.

Μάχη στήθος με στήθος στο 2ο γύρο των γαλλικών εκλογών
Σε ντέρμπι για γερά νεύρα αναμένεται να εξελιχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς η διαφορά Μακρόν – Λεπέν προβλέπεται να είναι οριακή.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα παρουσιαστούν δυο διαφορετικά προγράμματα που αντιπροσωπεύουν δυο διαφορετικούς κόσμους. Από τη μία, το πρόγραμμα του Μακρόν που μιλά για μια ισχυρή Γαλλία σε μια ισχυρή Ευρώπη, και από την άλλη, το αφήγημα της Λεπέν που θα εστιάσει μόνο στη Γαλλία και την ακρίβεια, με απούσα μια ισχυρή Ευρώπη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι δύσκολες, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να προβλεφθεί πώς θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι όσων υποψηφίων δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο.

Οι αριστεροί και κεντροδεξιοί υποψήφιοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να «μαυρίσουν» τη Λεπέν, αλλά αυτό μένει να φανεί στην πράξη.

Χθες, το ΜΕGA βρέθηκε στο εκλογικό κέντρο του Μακρόν στο Παρίσι, με τις πληροφορίες από εκεί να αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό οι ψηφοφόροι του αριστερού Μελανσόν να απέχουν από τη δεύτερη ψηφοφορία, παρά την έκκληση του ίδιου να μην δώσουν ούτε μια ψήφο στη Λεπέν.

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται επίσης ότι ο Μελανσόν θα παίξει ρόλο – κλειδί και στη συγκράτηση του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, στο οποίο ασκεί μεγάλη επιρροή, καθώς τις επόμενες μέρες ετοιμάζεται για μεγάλες κινητοποιήσεις.

madata.gr