19 Ιουλίου, 2024

Φυτικά έλαια: Ποια είναι τα πιο υγιεινά – Τι πρέπει να προσέχετε

Τα φυτικά έλαια μπορεί να εξάγονται από διάφορα είδη φρούτων, σπόρων, δημητριακών και ξηρών καρπών. Το φυτικό λάδι διατίθεται σε πολλές ποικιλίες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική. Τα πιο υγιεινά φυτικά έλαια είναι:‌

– Κανόλα (Canola)

– Καλαμπόκι

– Ελιά

– Φιστίκι

– Κάρθηκα

– Κύαμος σόγιας

– Ηλιοτρόπιο

Ακόμη και τα πιο υγιεινά έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο, καθώς είναι πλούσια σε θερμίδες και κυρίως λιπαρά. Όταν μαγειρεύετε με φυτικά έλαια, λάβετε υπόψιν τα διάφορα είδη λίπους.

Πώς παράγεται το φυτικό λάδι

Μερικά λάδια, όπως το ελαιόλαδο, είναι απλά στην παρασκευή τους. Οι ελιές συνθλίβονται και το λάδι που προκύπτει φιλτράρεται και είναι έτοιμο για χρήση. Άλλα λάδια έχουν πιο περίπλοκες διαδικασίες. Τα φυτά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι συνθλίβονται για να παραχθεί το λάδι τους, το οποίο μερικές φορές απαιτεί μια χημική ουσία για πλήρη εκχύλιση. Τα υπολείμματα στερεών χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων.

Διύλιση: Στη συνέχεια, το λάδι επεξεργάζεται με φωσφορικό οξύ, διαχωρίζοντας τυχόν κόμμεα. Το λάδι πρέπει επίσης να υποβληθεί σε επεξεργασία με καυστική σόδα, η οποία αφαιρεί τα ελεύθερα λιπαρά οξέα που θα μπορούσαν να δώσουν στο λάδι μια σύσταση «σαπουνάδας».

Βελτίωση του χρώματος: Μετά τον καθαρισμό, το λάδι θερμαίνεται και αναμιγνύεται με βοηθητικά φίλτρα που χρησιμεύουν για την απορρόφηση τυχόν χρωμάτων και ακαθαρσιών. Αυτά τα πρόσθετα απομακρύνονται αφού ολοκληρώσουν τη δουλειά τους.

Απόσμηση: Τέλος, το λάδι θερμαίνεται περίπου στους 250 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η διαδικασία παράγει φυσαλίδες ατμού που αφαιρούν τυχόν εναπομείναντα ελεύθερα λιπαρά οξέα και ακαθαρσίες που απομακρύνονται. Μόλις ολοκληρωθεί η απόσμηση, το λάδι είναι έτοιμο για συσκευασία και χρήση στην κουζίνα.

Τι να προσέξετε όταν καταναλώνετε φυτικά έλαια

Επιλέξτε έλαια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένα έλαια μπορούν να συμβάλουν θετικά στην υγεία. Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη LDL, ενώ επίσης αυξάνει τα επίπεδα καλής χοληστερόλης HDL. Το ελαιόλαδο έχει επίσης πολλά εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά όπως βήτα καροτίνη και βιταμίνες A, E, D και K.

Δώστε προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος. Αν χρησιμοποιείτε λάδι στο τηγάνισμα, το φαγητό απορροφά περισσότερο λάδι. Αντίθετα, δοκιμάστε να σοτάρετε το φαγητό με λιγότερη ποσότητα λαδιού. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή θερμότητα από το τηγάνισμα προάγει επίσης τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Να θυμάστε ότι όλα τα λάδια που είναι ασφαλή για χρήση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος θα πρέπει να καταναλώνονται σε περιορισμένες ποσότητες. Τα φυτικά έλαια μπορείτε επίσης να τα απολαύσετε σε dressings.

ourlife.gr