26 Ιουνίου, 2024

Φυσικό αέριο: Πότε γεμίζει τις αποθήκες η Ευρώπη – Εκτιμήσεις για νέα πτώση τιμών

Με αργό ρυθμό, αγοράζει αυτή την περίοδο φυσικό αέριο η Ευρώπη για να γεμίσει τις αποθήκες της, παρά την πτώση στις τιμές, καθότι όπως εκτιμούν αναλυτές, οι αγοραστές στοιχηματίζουν σε περαιτέρω πτώση.

Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά το 60%, περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Μιλώντας στους Financial Times, ο αναλυτής της Morgan Stanley, Martijn Rats, υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι τώρα σε θέση να ξαναγεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου στο 100% ακόμη και αν οι ρωσικές προμήθειες πέσουν στο μηδέν. Υπογράμμισε ότι οι χαμηλές τιμές θα επιβραδύνουν επίσης την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω θαλάσσης, μέσω των οποίων η Ευρώπη προσπάθησε να αντικαταστήσει τις ρωσικές ροές. «Κάποια στιγμή, η εισροή LNG θα πρέπει να επιβραδυνθεί για να αποτραπεί η υπερπλήρωση των αποθεμάτων».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς της ηπείρου έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν είναι ήταν αρκετό για να τονώσει τις αγορές. Παράλληλα, η κατανάλωση αργεί να ανακάμψει από τα χαμηλά της κρίσης. Ως εκ τούτου τηρούν στάση αναμονής, αισιοδοξώντας ότι η πλήρωση των αποθηκών θα πριν από τον επόμενο χειμώνα, θα γίνει με ακόμα χαμηλότερο κόστος.

Η μειωμένη χρήση καυσίμου σημαίνει ότι οι παγκόσμιες προμήθειες είναι αρκετές για να καλύψουν την ευρωπαϊκή ζήτηση προς το παρόν, ακόμη και με μειωμένες ροές από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι παραγωγοί φυσικού αερίου και οι έμποροι προειδοποιούν ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και μια καθυστερημένη και αβέβαιη ανάκαμψη της κατανάλωσης θα μπορούσε να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία της αγοράς.

Ευάλωτη η αγορά
Η αγορά ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ευάλωτη. Η ταχεία αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της ζήτησης από την Ασία εγκυμονούν κινδύνους. Αναλυτές από την Goldman Sachs Group Inc. έως τη Boston Group Consulting βλέπουν μια πιθανότητα ανάκαμψης της τιμής άνω των 100 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νορβηγικό ενεργειακό κολοσσό Equinor ASA, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, οι προσδοκίες για περαιτέρω πτώση των τιμών σημαίνουν ότι η αναπλήρωση των αποθεμάτων αερίου σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πιθανότατα θα χαλαρώσουν.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου σχετικά σταθερές τους επόμενους τρεις μήνες πριν από τα απότομα κέρδη εν όψει του χειμώνα, «όσοι έχουν ευελιξία που τους επιτρέπει να περιμένουν, θα περιμένουν», σχολίασε από την πλευρά του ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor για το μάρκετινγκ φυσικού αερίου και ενέργειας.