27 Απριλίου, 2024

Φωτιές: Η μάχη με τις φλόγες στην Αττική και ο κυβερνητικός απολογισμός

Δεν αποτελεί μυστικό πως στην κυβέρνηση υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός καλοκαιριού που θα θυμίζει το περσινό (όπου υπήρχαν πολλά μέτωπα ταυτόχρονα) και εντείνεται η προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία. Στόχος είναι να μην επαναληφθούν σφάλματα και αβλεψίες που έγιναν τον Αύγουστο του 2021 και οδήγησαν μεταξύ άλλων στην απόφαση για τη δημιουργία υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Για σχεδόν 48 ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες σε πολλαπλά μέτωπα στην Αττική, ενώ προσοχή απαιτείται και σήμερα καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιές σε αρκετές περιοχές. Το μεγάλο στοίχημα είναι να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πολίτες που είδαν τα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους να παραδίδονται στις φλόγες.

Τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική φωτιά στην Πεντέλη διερευνώνται και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. «Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής τη δουλειά του. Σίγουρα για την Πεντέλη δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι διερευνώνται τα αιτία και πως έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος, «που σημαίνει ότι όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Η αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική στους χειρισμούς που έγιναν για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας. Με την κυβέρνηση να λέει πως υπάρχει καλύτερο επίπεδο οργάνωσης σε σχέση με το παρελθόν, υπενθυμίζοντας πως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δίνουν σκληρή μάχη με τις πυρκαγιές.

Το δύσκολο καλοκαίρι και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης
 Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν είναι «σπριντ» αλλά «μαραθώνιος» και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη, καθώς στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως η πλειοψηφία των πολιτών περίμενε περισσότερα στην αντιμετώπιση τόσο των περσινών πυρκαγιών όσο και της κακοκαιρίας τον χειμώνα που πέρασε.

Αναφορικά με τις πρόσφατες φωτιές κυβερνητικές πηγές λένε πως πρώτη προτεραιότητα παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας καθώς και της περιουσίας των πολιτών. Στο πλαίσια αυτό στις πυρκαγιές στην Πεντέλη, στη Σαλαμίνα και στα Μέγαρα έμφαση δόθηκε στην προληπτική απομάκρυνση πολιτών από περιοχές και δομές που αντιμετώπιζαν ενδεχόμενο κίνδυνο (με την αξιοποίηση και του «112»).

Πάντως, το ζητούμενο είναι να μπουν άμεσα σε εφαρμογή τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες και να υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Όταν γίνει αυτός ο απολογισμός θα υπάρχει και μία πιο καθαρή εικόνα για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν όσοι κατοικούν στις περιοχές από τις οποίες πέρασε η καταστροφική πυρκαγιά. Εκεί θα κριθεί και ο «βαθμός» που θα πάρει από τους πολίτες η κυβέρνηση στη μάχη της καθημερινότητας.

ethnos.