30 Απριλίου, 2024

Φωτιές – Οι απαντήσεις Χαρδαλιά για τα αίτια της βιβλικής καταστροφής

Απαντήσεις σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε για 8η μέρα στη χώρα, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης.
Η μεγάλη αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη την περασμένη Πέμπτη, αποτέλεσε κομβικό σημείο, καθώς όπως παραδέχθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αποδιοργάνωσε τον κρατικό μηχανισμό.

Η αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά των δυνάμεων κατάσβεσης καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη οι μεγάλες πυρκαγιές σε Εύβοια και Ηλεία.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου για τις φωτιές που έχουν θέσει σε πύρινο κλοιό τη χώρα για όγδοη μέρα, απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα για το τι έφταιξε και προκλήθηκε η τεράστια καταστροφή.

Γιατί δεν έβλεπαν Canadair
Κάτοικοι στην Εύβοια ζητούσαν απεγνωσμένα όλες αυτές τις ημέρες Canadair και πυροσβεστικά ελικόπτερα για να σωθούν οι περιοχές που η πύρινη λαίλαπα δεν άφηνε τίποτα όρθιο στο πέρασμα της.

Σε απάντησή του, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε στις καταγγελίες των κατοίκων για ελλιπή διάθεση των εναέριων μέσων.

Εκκενώσεις περιοχών για να μη χαθούν ζωές
Κάτοικοι ξεσπούν, όπως λένε εάν δεν είχαν γίνει τόσες πολλές εκκενώσεις περιοχών θα είχαν σωθεί τα σπίτια τους, αφού θα έμεναν για να τα προστατέψουν με ό,τι μέσο διέθεταν.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε ότι δε χάθηκαν ανθρώπινες επειδή απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι στις περιοχές που πέρασε η φωτιά.

Αποκάλυψη «βόμβα»
Ο υφυπουργός επεσήμανε πως η αίσθηση που υπάρχει είναι πως τα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία οφείλονται σε εμπρησμούς ενώ πρόσθεσε πως μετά την μάχη θα αποδοθούν οι ευθύνες.

Ως περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιών και άρα θα έπρεπε να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα και ιδιαίτερη προσοχή, προσδιορίζονταν σε έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον σχεδιασμό δασοπυρόσβεσης του 2021, το οποίο αποκαλύπτουν «Τα Νέα» και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Η Βαρυμπόμπη, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, οι Αφίδνες, η Δροσοπηγή και οι Θρακομακεδόνες που παραδόθηκαν στον πύρινο εφιάλτη, είναι στις περιοχές αυτές που η πυροσβεστική προειδοποιούσε για τον μεγάλο κίνδυνο και τελικά δεν γλίτωσαν από την καταστροφή.

 

madata.gr