25 Σεπτεμβρίου, 2023

Φωτιά στον Έβρο: Για 14η ημέρα συνεχίζεται η πυρκαγιά

Εφιάλτης χωρίς σταματημό στον Έβρο, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε από το νότιο τμήμα του νομού πριν από δύο εβδομάδες συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Η πύρινη λαίλαπα έφτασε μέχρι το Σουφλί αφού μετέτρεψε σε στάχτη πάνω από 800.000 στρέμματα
Η φωτιά στον Έβρο ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου και συνεχίζει να καίει ασταμάτητα μέχρι σήμερα 1 Σεπτεμβρίου. Πλέον αφού κατέκαψε το νότιο τμήμα του Έβρου και πάνω από 800.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, τώρα οι φλόγες έφτασαν μέχρι το Σουφλί.

Η νύχτα ήταν εφιαλτική για τους κατοίκους καθώς η πυρκαγιά στη Δαδιά καίει ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις απειλώντας και οικισμούς.

Οι φλόγες πέρασαν τον επαρχιακό δρόμο από Γιαννούλη προς Σιδηρώ, αλλά και προς την πλευρά του χωριού Πρωτοκκλήσι. Το ισχυρότερο σε ένταση μέτωπο εντοπίζεται βόρεια προς το Πρωτοκκλήσι και ανατολικά προς το Σουφλί.

Γύρω από τα χωριά αλλά και το Σουφλί οι κάτοικοι όλο το βράδυ έφτιαχναν αντιπυρικές ζώνες με μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ οι φλόγες έφτασαν στο 1,5 χιλιόμετρο από τα σπίτια στο Σουφλί. Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 στους κατοίκους για να είναι σε επιφυλακή.

Η μεγαλύτερη καταστροφή από φωτιά στην Ευρώπη

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία από τις δορυφορικές καταγραφές της υπηρεσίας Copernicus για τις καμένες εκτάσεις στην ΕΕ από τις αρχές του έτους έως και τις 26 Αυγούστου.

Σύμφωνα με αυτά, οι εκτάσεις που έχουν πληγεί από πυρκαγιές φέτος αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ σε 13 από τα 27 κράτη-μέλη, στα μισά δηλαδή, η φετινή χρονιά είναι χειρότερη από τη μέση επίδοση της περιόδου 2006-2022.

Περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η Ελλάδα επλήγη περισσότερο, με τη μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά να είναι πλέον η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισε η τήρηση δεδομένων στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην γνωστή ως Twitter, η Υπηρεσία Copernicus ανέφερε ότι η πυρκαγιά είχε καταστρέψει τουλάχιστον 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα (312,2 τετραγωνικά μίλια).

Η πόλη της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει 778,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα (300,5 τετραγωνικά μίλια).

Από τη συνολική καμένη έκταση τα περίπου 650.000 στρέμματα κάηκαν το τριήμερο 21-23 Αυγούστου.