19 Απριλίου, 2024

Φωτιά σε Αχαΐα και Ρέθυμνο: Ολονύχτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες

Χιλιάδες είναι τα καμένα στρέμματα της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες και με συνεχείς αναζωπυρώσεις καταστρέφει μέχρι αυτήν την ώρα καλλιέργειες και εκτάσεις χαμηλής βλάστησης στην περιοχή του Ρεθύμνου.
Με τις αναζωπυρώσεις και τους ισχυρούς ανέμους παλεύουν από το μεσημέρι οι πυροσβέστες στο νότιο Ρέθυμνο.

Οι φλόγες «ζωντάνεψαν» ανάμεσα στην περιοχή Μέλαμπες και την Αγία Γαλήνη, πλησιάζοντας απειλητικά τους οικισμούς Άγιος Γεώργιος και Σαχτούρια. Με εντολή δημάρχου ο Άγιος Γεώργιος εκκενώθηκε.

«Μας είπανε οι υπεύθυνοι να φύγουμε τους είπαμε θα κάτσουμε εδώ. Μένω για να επιβλέψω την περιουσία μου. Έχω εστιατόριο και δωμάτια και είναι στα 500 μέτρα σε ευθεία», δήλωσε ο Μιχάλης Μιχελάκης, κάτοικος του Αγίου Γεωργίου Ρεθύμνου.

Η φωτιά που μαίνεται για δεύτερο εικοσιτετράωρο σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα γης, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια.

Για ολιγωρία μιλούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λόγω κυματισμού και στροβιλισμού των ανέμων τα καναντέρ δεν είχαν τη δυνατότητα να ανεφοδιαστούν.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι στις Μέλαμπες για να εκκενώσουν το χωρίο, όπως και η Κρύα Βρύση, τα Σακτούρια, ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Παύλος… Οι κάτοικοι στις μέλαμπες με τα λάστιχα στα χέρια έσβηναν φωτιές που πλησίαζαν απειλητικά στα πρώτα σπίτια..

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κάνει λόγο για εμπρησμό..

Στην περιοχή επιχειρούν 33 πυροσβεστικά οχήματα, πέντε πεζοπόρα τμήματα, 120 πυροσβέστες και πέντε ελικόπτερα. Στην επιχείρηση συνδράμουν οχήματα του δήμου, της περιφέρειας, κάτοικοι αλλά και εθελοντές.

Εκκενώθηκαν χωριά στην Αχαΐα
Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί σε αγροτοδασική έκταση στην Αχαΐα με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν ενισχυθεί.

Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, η πολιτική προσταστία έστειλε μήνυμα στους κατοίκους για να εκκενώσουν την Πλατανόβρυση και Αγία Παρασκευή με κατεύθυνση προς Χαλανδρίτσα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 24 οχήματα, 48 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

madata.gr