24 Ιουνίου, 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Αρρυθμίες και λάθη σε κωδικούς – Πού εντοπίζουν προβλήματα οι λογιστές

Λάθη και παραλείψεις σε κωδικούς της φορολογικής δήλωσης που αφορούν επιδόματα, αποδοχές, τόκους, αυτοκίνητα, τραπεζικούς λογαριασμούς και επιστρεπτέα προκαταβολή στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καταγράφουν λογιστές, φοροτεχνικοί αλλά και οι ίδιοι οι φορολογούμενοι με τους επαγγελματίες να θεωρούν αδύνατο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους που βρήκαν έτοιμη τη δήλωση από την ΑΑΔΕ. Μέχρι τις 2 Ιουλίου 2024, πριν η ΑΑΔΕ οριστικοποιήσει και υποβάλει αυτόματα τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να ελέγξουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία της δήλωσης και εφόσον διαπιστώσουν λάθη, παραλείψεις να προχωρήσουν σε διορθώσεις. 

Σύμφωνα με τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών «παρ’ ότι βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες, υπέβαλλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Επίσης παρατηρούμε πως οι μηχανογραφικές εταιρίες ακόμα δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα νέα έντυπα φορολογίας γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών».

   
Ειδικότερα, οι λογιστές εντοπίζουν προβλήματα που αφορούν:

Παραλείψεις στα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων
Καθυστερήσεις στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών από διάφορα υπουργεία όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, υγειονομικές περιφέρειες και δήμους
Ελλιπή στοιχεία για τόκους καταθέσεων και δανείων
Λάθη στις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών
Μη συμπλήρωση του κωδικού 727 για την επιστρεπτέα προκαταβολή
Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια και υπάρχει λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης
Λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών για γεωργικές επιχειρήσεις
Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν φαίνονται στο Ε1 .

Επίσης οι λογιστές κάνουν λόγο για πολλά παράπονα από υπερήλικες που υποχρεώνονται να μεταβούν στις τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για να πάρουν αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που φέτος είναι υποχρεωτικός στην υποβολή της δήλωσης.

Οι περίπου 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία που έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ στους κωδικούς του εντύπου Ε1 και όσοι δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα «προκάτ» στοιχεία δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να πατήσουν νωρίτερα το «κουμπί». Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή είναι ελλιπή θα πρέπει προχωρήσουν σε τροποποιήσεις η συμπληρώσεις και να υποβάλουν αρχική δήλωσή μέχρι την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 η τροποποιητική από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουλίου.

madata.gr