28 Μαρτίου, 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Έρχεται παράταση – 891 ευρώ ο μέσος επιπλέον φόρος

Δέκα ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και δεν έχει υποβληθεί ούτε το 50% αυτών, κάτι που οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει να δώσει παράταση.

Όπως παρουσιάζει άρθρο στο newsit.gr, φέτος η διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, αλλά κάτι η εθνική συνήθεια να γίνονται όλα την τελευταία στιγμή, κάτι η αργοπορία των αρχών να ξεκαθαρίσουν τι θα συμβεί με τα ποσά επιστρεπτέας προκαταβολής, έχει φέρει ένα αποτέλεσμα που σίγουρα δεν χαροποιεί τους αρμόδιους στο υπουργείο Οικονομικών. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται η παράταση.

Μέχρι αργά χθες (19.06.2022) το βράδυ είχαν υποβληθεί 3.113.574 φορολογικές δηλώσεις, από συνολικά 6,4 εκατ. που εκτιμάται ότι πρέπει να υποβληθούν συνολικά, ποσοστό 48,6%, κάτι που μεταφράζεται ότι απομένει να υποβληθεί το 51,4% του συνόλου.

Να σημειωθεί πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να αλλάξει η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης, η οποία και είναι προγραμματισμένη για τις 29 Ιουλίου.

Ας δούμε τι δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία:

Το 54,61% ή 1.700.322 είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.

Το 31,45% ή 979.219 είναι χρεωστικές με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 872,6 εκατ. ευρώ ή 891 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 29 Ιουλίου ή έως 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι εναλλακτικά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Το 13,94% ή 434.032 είναι πιστωτικές με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 150,1 εκατ. ευρώ ή 346 ευρώ κατά μέσο όρο.

Σημαντική καθυστέρηση προήλθε για έναν μεγάλο αριθμό επαγγελματιών, που δεν γνώριζαν τον τρόπο συμπλήρωσης στην φορολογική δήλωση των ποσών από τις επιστρεπτέες. 

Ο γρίφος λύθηκε πριν από 20 ημέρες που εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε δικαίωμα επιλογής στους επαγγελματίες:

να διαλέξουν δηλαδή αν τα σχετικά ποσά θα αποτυπωθούν στη φετινή φορολογική δήλωση ή σε αυτήν του 2023. Με βάση τις οδηγίες που είχαν εκδοθεί, διευκρινίστηκε ότι το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος (δηλαδή το τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που «κουρεύεται» και το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 75% της συνολικής ενίσχυσης ανάλογα µε την οικονομική επίδοση της εταιρείας) θα πρέπει να καταχωριστεί στα βιβλία ως έσοδο από κρατική ενίσχυση και το υπόλοιπο ποσό ως δάνειο. Επίσης, έχει διευκρινιστεί ότι το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος θα καταχωρηθεί ως έσοδο στα αποτελέσματα της περιόδου κατά την «οποία η οικονομική οντότητα έχει αποκτήσει την εύλογη βεβαιότητα ότι έχει εκπληρώσει τους όρους της µη αποπληρωμής». Με βάση την οδηγία του τελευταίου 20ηµέρου δίνεται επιλογή:

1. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν γνώριζαν την 31.12.2021 εάν έχουν εκπληρώσει τους όρους µη αποπληρωμής, δύνανται να καταχωρίσουν το µη επιστρεπτέο ποσό και το τυχόν ποσό έκπτωσης στα αποτελέσματα του φορολογικού έτους 2022.

2. Όσοι καταχώρισαν το µη επιστρεπτέο ποσό στα αποτελέσματα του 2021 αλλά εντός του 2022 αποφασίζουν να προβούν σε εφάπαξ εξόφληση του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, δύνανται να καταχωρίσουν µόνο το ποσό της έκπτωσης στα αποτελέσματα του 2022.

Ποιοι θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν δήλωση

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι για τους οποίους η υποβολή της αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass για την λήψη του επιδόματος ύψους 18 – 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Πρόκειται για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία, γονείς με παιδιά του σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο για την φοιτητική κατοικία και φορολογούμενους με λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους.

Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν λίγες ημέρες στην διάθεσή τους, ώστε να μην χάσουν το επίδομα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βιαστούν.