19 Απριλίου, 2024

Food Pass: Τα κριτήρια, τα ποσά και οι δικαιούχοι

Το νέο μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια, που εξανεμίζει το εισόδημα και τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, θα έχει εξάμηνη διάρκεια.
Βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που τίθενται οι δυνητικοί ωφελούμενοι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη.

Η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Τα ανωτέρα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Οι δικαιούχοι – Τα εισοδηματικά κριτήρια
Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το συνολικό κόστος του μέτρου για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.

madata.gr