15 Απριλίου, 2024

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία προτιμά να καίει φυσικό αέριο αντί να το πουλά

Η Ρωσία ενδιαφέρεται περισσότερο να χρησιμοποιήσει το φυσικό της αέριο ως όπλο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι το καταστρέφει αντί να το πουλά, κατήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σήμερα από την ετήσια σύνοδο κορυφής της G20.

Η Μόσχα διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ε.Ε. νωρίτερα φέτος ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επέβαλε το μπλοκ για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε ότι η Ρωσία καίει το αέριό της αντί να το πουλά», σχολίασε η φον ντερ Λάιεν.

Η συμπεριφορά της Ρωσίας «δημιουργεί ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και προκαλεί τη ραγδαία άνοδο των τιμών», πρόσθεσε.

Για τον λόγο αυτό η ΕΕ στηρίζει τη θέσπιση ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, εξηγώντας ότι αυτό θα ωφελήσεις και τις χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος.

«Αλλά η καλύτερη απάντησή μας στην κατάσταση αυτή είναι να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειες», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν. Αυτή «είναι η μόνη απάντηση τόσο στην κλιματική όσο και στην ενεργειακή κρίση» η οποία επίσης προσφέρει και τεράστιες ευκαιρίες για άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η Ευρώπη θα επενδύσει τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το υδρογόνο τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό θα προκαλέσει και μαζικές ιδιωτικές επενδύσεις, επεσήμανε η ίδια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ