Το ενοίκιο για ένα φοιτητικό διαμέρισμα 50 τμ. στην Αθήνα το 2014 κόστιζε κατά μέσο όρο περί τα 255 ευρώ τον μήνα όταν σήμερα η αντίστοιχη τιμή διαμορφώνεται σχεδόν στα 460 ευρώ τον μήνα.
Η αύξηση μέσα σε μία δεκαετία στις τιμές των ενοικίων στις φοιτητικές κατοικίες της πρωτεύουσας φτάνει το 80,42% σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών, Geoaxis.
Η Αθήνα βεβαίως αναδεικνύεται ως η ακριβότερη στις τιμές των ενοικίων μεταξύ των 6 μεγάλων πόλεων που εξετάζει η έρευνα. Ωστόσο αν συμπεριλάβουμε και τις υπόλοιπες 5 φοιτητουπόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο και Κομοτηνή) η αύξηση που καταγράφεται από το 2014 έως το 2023 φτάνει το 61,9%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πάτρα η οποία πλέον «σκαρφάλωσε» στη δεύτερη θέση από πλευράς ενοικίων στα διαμερίσματα που απευθύνονται σε φοιτητές, το 2014 το μέσο ενοίκιο έφτανε τα 4,82 ευρώ το τμ. και πλέον κοστίζει 8,69 ευρώ το τ.μ. εμφανίζοντας αύξηση 80,37% σε διάστημα μίας δεκαετίας.
Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση την ίδια περίοδο φτάνει το 68,03%, στο Ηράκλειο το 56,71%, στον Βόλο το 53,89% και στην Κομοτηνή το 31,87%.
Στη ραγδαία άνοδο των ενοικίων την τελευταία δεκαετία σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει το γεγονός ότι τα διαθέσιμα φοιτητικά διαμερίσματα στην αγορά είναι λόγω και του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όπως επισημαίνει η Geoaxis ένα ποσοστό ακινήτων περί το 15-20% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης ενώ η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω μείωση λόγω αύξησης του τουρισμού.
Οι αυξήσεις σε σχέση με το 2022
Φέτος, σε σύγκριση με το 2022 η αύξηση των ενοικίων στις 6 πόλεις της έρευνας αγγίζει το 18,7%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην Πάτρα όπου οι τιμές ανέβηκαν κατά 27,47%, έπεται η Αθήνα με αύξηση στα φοιτητικά ενοίκια κατά 23,69% και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με άνοδο 22,27%. Η πιο οικονομική πόλη μεταξύ των εξεταζόμενων, όσον αφορά στα ενοίκια που καλούνται να πληρώσουν που φοιτητές είναι η Κομοτηνή με 6,95 ευρώ ανά τ.μ κατά μέσο όρο, αυξημένα ωστόσο και εκεί κατά 8,25% σε σχέση με πέρσι.
Προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος οι φοιτητές και οι οικογένειες τους, στην πλειονότητά τους επιλέγουν να ενοικιάσουν όσο το δυνατόν παλαιότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται αύξηση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν ώστε να μοιράζονται τα έξοδα. Από την πλευρά τους όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προχωρούν σε περιορισμένη επίπλωση των διαμερισμάτων που ενοικιάζουν προκειμένου να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας τέλος το γεγονός ότι οι φοιτητές αρχίζουν και επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την έδρα του Πανεπιστημίου και όχι το γνωστικό αντικείμενο και κατά συνέπεια, όπως επισημαίνεται, στο μέλλον η ζήτηση αναμένεται να ενταθεί κοντά στα μεγάλα Πανεπιστήμια και να μειωθεί στην επαρχία.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Νοεμβρίου
Πότε και πως θα γίνει η πληρωμή για το επίδομα Θέρμανσης 2024-2025