19 Μαΐου, 2024

Financial Times: «Ελλάδα και Ισπανία συζητάνε για την παραχώρηση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία» – Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο «η Μαδρίτη και η Αθήνα δέχονται ισχυρές πιέσεις από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να παραχωρήσουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία».

«Ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποίησαν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να προτρέψουν προσωπικά τους Ισπανούς και Έλληνες πρωθυπουργούς Πέδρο Σάντσες και Κυριάκο Μητσοτάκη να δωρίσουν ορισμένα από τα συστήματά τους στην Ουκρανία», αναφέρει το δημοσίευμα. Ως προς το σκεπτικό, προσθέτει ότι οι δύο χώρες, που οι Ένοπλες Δυνάμεις τους διαθέτουν συστήματα «Patriot» και S-300, δεν έχουν «τόσο μεγάλη ανάγκη, όσο η Ουκρανία και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία επικείμενη απειλή».

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει ότι το Κίεβο «ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα παλιά συστήματα S-300 της Ελλάδας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους και έχουν εμπειρία».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής το Κίεβο διαθέτει τουλάχιστον τρία συστήματα «Patriot», συμπεριλαμβανομένου ενός που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βερολίνου την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Τα Υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Ισπανίας κράτησαν αποστάσεις από το θέμα, αρνούμενα να σχολιάσουν τις πληροφορίες που δημοσίευσαν οι Financial Times.

Μαρινάκης: «Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει, έστω και κατ’ ελάχιστον, την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας»

Το δημοσίευμα των Financial Times απασχόλησε και την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το οποίο διέψευσε ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Παράλληλα, επαναβεβαίωσε την έμπρακτη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης στην Ουκρανία. Υπενθύμισε, μάλιστα την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κίεβο και όλα όσα συζητήθηκαν με τον Β. Ζελένσι. «Από εκεί και πέρα, όμως, δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση -το ξεκαθαρίζω αυτό για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση- που θα διακινδυνεύσει, έστω και κατ’ ελάχιστον, την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας. Εμείς έχουμε πολλές φορές προβεί σε πολλές διαψεύσεις. Σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά», δήλωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι αποκαλύψεις για τους S300 επιβεβαιώνουν μυστική διπλωματία»

Σε «μυστική διπλωματία» από την πλευρά της κυβέρνησης, αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times περί «πιέσεων της ΕΕ στην Ελλάδα, να παραχωρήσει S300 στην Ουκρανία».

Η Κουμουνδούρου ζητά από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία, ενώ άσκησε κριτική στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το σχόλιό του ότι η κυβέρνηση «ακούει και προσαρμόζεται στις παρατηρήσεις τρίτων και φίλων».

ΚΚΕ: «Το δημοσίευμα των «Financial Times» αποδεικνύει τις μεθοδεύσεις για περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο»

«Το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει την ύπαρξη πιέσεων από τον Ζελένσκι και ηγέτες της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή συστημάτων αεράμυνας Patriot και S-300, αποδεικνύει τις μεθοδεύσεις για περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία» σημειώνει σε σχόλιό του, το ΚΚΕ.

«Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε σχετικό ερώτημα, όχι μόνο επιβεβαιώνει αυτές τις πιέσεις, αλλά -εμμέσως πλην σαφώς- και την ύπαρξη σχετικών διαπραγματεύσεων, αφού αυτό που διέψευσε δεν είναι το ενδεχόμενο αποστολής των οπλικών συστημάτων, αλλά η “διακινδύνευση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας” που μπορεί να προκληθεί από μια τέτοια αποστολή» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:

«Επιβεβαιώνεται ότι ενισχύεται η επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συνενοχή των άλλων κομμάτων που ορκίζονται στην “ιερή συμμαχία του ΝΑΤΟ”».

Πηγή: enikos.gr