29 Μαρτίου, 2024

Φιλιππίνες: Η Κάμαλα Χάρις επισκέφθηκε νησί κοντά σε ύδατα που διεκδικεί η Κίνα

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις έφθασε σήμερα, Τρίτη 22 Νοεμβρίου, σε νησί των Φιλιππίνων που βρίσκεται σε ύδατα που διεκδικεί η Κίνα, σε μια έκφραση στήριξης προς έναν μακρόχρονο σύμμαχο των ΗΠΑ και σε μια προσπάθεια απόκρουσης της αυξανόμενης κινεζικής επιρροής στην περιοχή.

Η Χάρις είναι η πλέον υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που μεταβαίνει στο νησί Παλαουάν, το πιο κοντινό στο αρχιπέλαγος Σπράτλι, που βρίσκεται στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου υπάρχει διαμάχη μεταξύ του Πεκίνου και των γειτόνων του. Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν του συνόλου της θάλασσας αυτής και αγνοεί την απόφαση διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι διεκδικήσεις αυτές δεν έχουν καμία νομική βάση. Οι Φιλιππίνες, αλλά επίσης το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέϊ διεκδικούν ορισμένα αμφισβητούμενα τμήματα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, προκαλώντας έντονη διαμάχη.

Η Χάρις θα συναντήσει ψαράδες και μέλη της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων. Θα υπογραμμίσει "τη σημασία του διεθνούς δικαίου, του απρόσκοπτου νόμιμου εμπορίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας", δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους πριν από την επίσκεψη.

Η ίδια η Χάρις δήλωσε σήμερα ότι το ταξίδι της στο Παλαουάν τονίζει την ανάγκη τήρησης των διεθνών κανόνων στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο. Δήλωσε επίσης ότι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό των Φιλιππίνων απέναντι στον εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το ταξίδι αυτό έρχεται σε συνέχεια των χθεσινών διμερών συνομιλιών μεταξύ της Χάρις και του προέδρου των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ στη Μανίλα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ