28 Μαρτίου, 2024

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι θα εμβολιαστούν – Τι αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών το μεσημέρι της Τρίτης, με βασικό θέμα τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή αποκλείει τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά προτρέπει τον στοχευμένο σε άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί στο ιό.

Συγκεκριμένα ο εμβολιασμός θα συστήνεται για όσα άτομα έχουν εκτεθεί στον ιό αλλά και στις στενές επαφές τους. Στις στενές επαφές θα συμπεριλαμβάνονται και οι υγειονομικοί που έχουν έρθει κοντά με ασθενείς.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι όπως και με τον κορονοϊό θα γίνει μαζική αγορά εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αναμένονται και νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ προς το υγειονομικό προσωπικό σε περίπτωση κρούσματος.

Την αποφυγή του μαζικού εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων είχε προαναγγείλει και o καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού, είμαστε απλά σε εγρήγορση. Εμβόλια υπάρχουν σαν στρατηγικά αποθέματα μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Αυτό που ενδεχομένως να προβλεφθεί είναι να προσφερθεί ένα εμβόλιο στις στενές επαφές, και των γύρω επαφών , είναι το λεγόμενο ring vaccination, και αυτό εφαρμόζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο». 

madata.gr