29 Μαρτίου, 2024

Εύα Καϊλή: Συνελήφθη στις Βρυξέλλες για διαφορά – Βρέθηκαν σακούλες με χρήματα σπίτι της

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς.

Σακούλες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή, στα πλαίσια της έρευνας για διαφθορά από το Κατάρ.

Σύμφωνα με τα Βελγικά ΜΜΕ, λόγω της έρευνας για διαφθορά από το Κατάρ, η βελγική αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της Εύας Καϊλή και βρήκε τα χρήματα. 

 Η Εύα Καϊλή συνελήφθη μαζί με άλλους 4 και πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό πως η αστυνομία των Βρυξελλών έχει ερευνήσει 16 σπίτια και έχει κάνει 4 προσαγωγές καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα επιχείρησε να επηρεάσει οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις.

Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βελγική αστυνομία συνέλαβε την ελληνίδα ευρωβουλευτή το βράδυ της Παρασκευής. Έχει τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση σημειώνει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων. Τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αναφέρει σχετικά: «Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής».
Η ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου έχει τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση σημειώνει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή, κλήθηκε σε εξέταση από το Ευρωκοινοβούλιο για δωροδοκίες που σχετίζονται με το Κατάρ.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Παρασκευής και στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από δεκαπέντε έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν προκειμένου να ακουστούν από τους ανακριτές με επικεφαλής τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι. 

Όπως αποκάλυψε η βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή, που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά, μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας.

Νωρίτερα, χθες η  Ελληνίδα ευρωβουλευτής κλήθηκε σε εξέταση στις Βρυξέλλες, αλλά και τις πληροφορίες δημοσιεύματος της Le Soir για εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι, τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Soir: «Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Λούκα Βιζεντίνι, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D, Πιέρ Αντόνιο Πανζερί καθώς και ο «FG» πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Πανζερί, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

«Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα», προσθέτει το δημοσίευμα. 

H εφημερίδα αναφέρει επίσης πως η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, είχε συναντήσει τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μαρί, την 1η Νοεμβρίου.

 Η ομιλία που είχε προκαλέσει αντιδράσεις

Ήταν τέλος Νοεμβρίου όταν η κ. Καϊλή ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτήρισε το Κατάρ ως μια «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» χώρα.

«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο», είπε αρχικά στην ομιλία της η Εύα Καϊλή. 

«Ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

«Είναι μια νέα γενιά ευφυών ανθρώπων υψηλής μόρφωσης. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον», ανέφερε στην ομιλία της. 

Έρευνα για πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βελγικής Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η Αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

«Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ευρωβουλευτής», τόνισε η εισαγγελία.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Τέθηκε εκτός των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

Η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να θέσει εκτός Ομάδας την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Η αναστολή της συμμετοχής της Εύας Καϊλή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει «άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.

madata.gr