21 Φεβρουαρίου, 2024

Εσθονία: Στη λίστα καταζητούμενων της Ρωσίας η πρωθυπουργός της χώρας

Η Μόσχα έχει θέσει την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, και άλλους αξιωματούχους της χώρας σε κατάλογο καταζητούμενων, καθώς το Ταλίν προειδοποιεί για επικείμενη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση κατά μήκος των συνόρων του, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (13/02).

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι ο Εσθονός υφυπουργός Εξωτερικών Τάιμαρ Πέτερκοπ, ο Λιθουανός υπουργός Πολιτισμού Σιμόνας Κάιρις και η Κάγια Κάλας κατηγορούνται για «καταστροφή μνημείων των σοβιετικών στρατιωτών», μια αναφορά στην απομάκρυνση των μνημείων της σοβιετικής εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

«Αυτή είναι μόνο η αρχή", έγραψε η Ζαχάροβα στο Telegram, προσθέτοντας το εξής: «Τα εγκλήματα κατά της μνήμης των απελευθερωτών του κόσμου από τον ναζισμό και τον φασισμό πρέπει να διωχθούν ποινικά». Οι ακριβείς κατηγορίες εναντίον των τριών δεν έχουν αποκαλυφθεί από τις ρωσικές Αρχές, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Μόσχα έχει τοποθετήσει πολλούς ανώτερους αξιωματούχους και στρατηγούς του Κιέβου στον κατάλογο των καταζητούμενων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά η Κάγια Κάλας είναι η πρώτη γνωστή επικεφαλής της κυβέρνησης που αναζητείται από τη Μόσχα.

Μάλιστα, η Εσθονή πρωθυπουργός υπήρξε μια από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας και ηγήθηκε των προσπαθειών για την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο και την αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η απόφαση της Μόσχας να προσθέσει την Κάγια Κάλας στον κατάλογο των καταζητούμενων θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση στην περιοχή σε μια εποχή που πολλές δυτικές πρωτεύουσες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για μια αυξανόμενη στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία.

Όταν ρωτήθηκε, την Τρίτη (13/02), από δημοσιογράφους σχετικά με την Κάγια Κάλας, ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Εσθονή πρωθυπουργός «προέβη σε εχθρικές ενέργειες κατά της χώρας μας και της ιστορικής μας μνήμης».

Η απομάκρυνση των μνημείων της σοβιετικής εποχής αποτελεί λεπτό ζήτημα στην Εσθονία, η οποία ήταν και πρώην σοβιετική δημοκρατία από το 1944 έως το 1991, όπου σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού των 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι εθνοτικά Ρώσοι.

Εποσημαίνεται ότι η διαδικασία επιταχύνθηκε μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, με την Κάγια Κάλας να δεσμεύεται να αφαιρέσει όλα τα κομμουνιστικά μνημεία σε δημόσιους χώρους. «Αποφασίσαμε πως τα σοβιετικά μνημεία πρέπει να απομακρυνθούν από τους δημόσιους χώρους και θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατό», είχε δηλώσει η Εσθονή πρωθυπουργός το καλοκαίρι του 2022, όταν αξιωματούχοι αφαίρεσαν ένα σοβιετικό μνημείο τεθωρακισμένων από τη Νάρβα, μια σε μεγάλο βαθμό ρωσόφωνη πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Πηγή: ieidiseis.gr