27 Απριλίου, 2024

Ερντογάν: Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα – Ξεκάθαρη απάντηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν – ξεκαθάρισε ότι με βάση την πρόσφατη τουρκολιβυκή συμφωνία τα τουρκικά γεωτρύπανα μπορούν να ερευνήσουν νότια της Κρήτης. Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος περιαυτολόγησε για την φράση του «θα έρθουμε νύχτα» η οποία όπως είπε προκαλεί τρόμο στους εχθρούς της Τουρκίας.

Λίγη ώρα αφότου είχε δηλώσει πως τα γεωτρητικά του σκάφη θα τρυπήσουν και σε άλλες χώρες του κόσμου σε διεθνή ύδατα, ο Ερντογάν αμέσως μετά το υπουργικό του Συμβούλιο αναφέρθηκε ξεκάθαρα στη Λιβύη και επανέλαβε την απειλή του περί έλευσης μια νύχτα.

«Με τη συμφωνία υδρογονανθράκων που κάναμε με τη Λιβύη, δημιουργήσαμε έναν νέο χώρο συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και παραγώγων στην υφαλοκρηπίδα αυτής της χώρας. Τώρα, εκπληρώνουμε τις απαιτήσεις της υπόσχεσής μας ότι «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», η οποία έχει γίνει ο εφιάλτης όλων όσοι τρέφουν εχθρότητα για τη χώρα μας μαζί με τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα χωρίς να αναφερθεί ρητά στην Ελλάδα έτεινε μια ψεύτικη χείρα φιλίας και διαλόγου για τα θέματα του Αιγαίου και της Ανατολική Μεσογείου, καλώντας την ΕΕ να ωθήσει την Αθήνα σε ένα διμερή διάλογο με την Άγκυρα. Σε ένα τραπέζι διαλόγου δηλαδή όπου επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου.

«Είπαμε ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου στην Πράγα, όπως σε κάθε πλατφόρμα. Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό» συνέχισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Νίκος Δένδιας στην Μάλτα επεσήμανε στον ομόλογό του την επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας.

«Η χώρα μου αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου εχθρική ρητορική από την Τουρκία σχεδόν σε καθημερινή βάση. Μια καθαρά απαράδεκτη ρητορική. Λοιπόν, επιτρέψτε μου να πω ότι πιστεύουμε ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από την Κύπρο έστειλε ηχηρό μήνυμα αποτροπής.

«Είναι καλό να έχεις το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος σου, όμως ακόμη καλύτερο είναι να έχεις και σύγχρονα οπλικά συστήματα και μεγάλη αποτρεπτική ισχύ δια των ενόπλων σου δυνάμεων. Κι αυτό το μονοπάτι επιλέγω» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σε ετοιμότητα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς από χθες μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου ο τουρκικός στόλος θα βγει σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ασκούμενος κυρίως σε αποβατικά σενάρια. Δεν είναι τυχαίο πως όπως αποκάλυψε το MEGA, η Άγκυρα δέσμευσε όλη την Ίμβρο προκειμένου οι Τούρκοι πεζοναύτες να ασκηθούν σε κατάληψη μεγάλου νησιού στο Αιγαίο…

madata.gr