19 Μαρτίου, 2024

Ερντογάν: Μπλοκάρει την άμεση ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας. Κάναμε αυτό το λάθος με την Ελλάδα

H Τουρκία εμπόδισε την αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, θέτοντας εν αμφιβόλω τις ελπίδες για γρήγορη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.

 Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη για να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες, ακριβώς την ίδια ημέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Ωστόσο, η Άγκυρα σταμάτησε κάθε ψηφοφορία, σύμφωνα με άνθρωπο που έχει άμεση γνώση του θέματος, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Η συγκεκριμένη αναβολή εγείρει αμφιβολίες για το εάν το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να εγκρίνει το πρώτο στάδιο της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ.Αυτή η κίνηση της Άγκυρας αναμένεται να οδηγήσει σε πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Υπογραμμίζεται πως το αίτημα των δύο χωρών για ένταξη πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» και από τα 30 κράτη – μέλη της Συμμαχίας. Ωστόσο, για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, το ΝΑΤΟ πρέπει να εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και να καλέσει και επισήμως τις δύο χώρες να ενταχθούν, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει και έμεινε στο να επαναλάβει τα σχόλια του Γενς Στόλτενμπεργκ ότι «τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και είμαστε αποφασισμένοι να επεξεργαστούμε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε ένα γρήγορο συμπέρασμα».

Ερντογάν: Κάναμε αυτό το λάθος με την Ελλάδα
 Την κατανόηση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ ζήτησε νωρίτερα σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, αναφερόμενος στην άρνηση της Τουρκίας στην ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ενώ επανέλαβε ότι ήταν λάθος η επανένταξη της Ελλάδας στη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία το ’80.

«Αυτό το λάθος έγινε μια φορά με την Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Γαλλία είχαν αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και δυστυχώς εμείς μετά είπαμε ‘ναι’ για να ξαναμπούν. Ο μουσουλμάνος μπαίνει μια φορά στο τρυπάκι, δεν ξαναμπαίνει δεύτερη φορά», υποστήριξε.

Ο Τούρκος πρόεδρος απέτρεψε και πάλι τις αντιπροσωπείες Φινλανδίας και Σουηδίας να έρθουν στην Τουρκία για συνομιλίες, γιατί θα είναι άδικος κόπος.

«Λένε ότι θέλουν να έρθουν τη Δευτέρα. Μην κουράζεστε για το τίποτα, δεν υπάρχει ανάγκη. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ακόμη στη Σουηδία και καλά κρατούν».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του ανέφερε ότι «είμαστε μεταξύ των χωρών που στηρίζουν περισσότερο από άλλη χώρα τη συμμαχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα λέμε "ναι" σε κάθε πρόταση χωρίς να το ψάχνουμε. Το να υποστηρίζεις την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και να ζητάς από εμάς στήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι, τουλάχιστον, ασυνεπές. Ζητήσαμε 30 τρομοκράτες από τη Σουηδία, είπαν ότι δεν θα τους δώσουν. Τρομοκράτες δεν μας παραδίδετε, αλλά μας ζητάτε να μπείτε στο ΝΑΤΟ. Δεν θα πούμε ‘ναι’ ώστε το ΝΑΤΟ να γίνει ανασφαλές», ενώ στη συνέχεια είπε ότι «αναμένουμε από τους συμμάχους μας να κατανοήσουν, να σεβαστούν και να υποστηρίξουν την ευαισθησία μας. Είμαστε ευαίσθητοι στο να προστατεύσουμε τα σύνορά μας από την τρομοκρατία. Κανένας από τους συμμάχους μας δεν έδειξε σεβασμό προς την ευαισθησία αυτή, όπως αναμέναμε».