29 Μαρτίου, 2024

‘Ερχονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος- Οι ελπίδες για κούρεμα τιμών

Στο ρυθμό των νέων τιμοκαταλόγων που ανακοινώνονται τη Δευτέρα από τους παρόχους ρεύματος κινείται η αγορά. Ήδη οι πρώτες πληροφορίες παραπέμπουν σε τιμές που ξεκινούν από τα 47-50 λεπτά ανά κιλοβατώρα και φτάνουν ακόμη και και σε διπλάσιες τιμές, δηλαδή στο 1 ευρώ. Ουσιαστικά στους νέους τιμοκαταλόγους οι πάροχοι έχουν ενσωματώσει προβλέψεις για τα κοστολόγια προμήθειας ρεύματος και βέβαια έχουν ενσωματώσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη βασική τιμή.
 
Είναι προφανές ότι στο αβέβαιο τοπίο με το συνεχές ράλι των τιμών φυσικού αερίου, που σπρώχνει και τις τιμές ρεύματος, έστω κι αν αυτές πλέον έχουν “πλαφόν” (που, όμως, για τις θερμικές μονάδες, ανανεώνεται δυναμικά, ανά μήνα) πολλές εταιρείες παροχής ρεύματος θα επιλέξουν να έχουν “τσιμπημένα” τιμολόγια για να αποφύγουν τα “φέσια” και τον “ενεργειακό τουρισμό”, που μπορεί να απειλείσει ακόμη και τη βιωσιμότητά τους.

Δηλαδή, πολλοί πάροχοι έχοντας μεγάλη δυσκολία να προβλέψουν το τοπίο και θέλοντας να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις φέρονται έτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις με τιμολόγηση της κιλοβατώρας, ακόμη και σε υψηλές τιμές, ώστε να αποφύγουν τα μεγάλα ρίσκα.Το ΥΠΕΝ, πάντως, στοχεύοντας να περιορίσει το ρίσκο των προμηθευτών, εξετάζει να προωθήσει μια διόρθωση στο νέο πλαίσιο σε σχέση με το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην ανακοίνωση των μηνιαίων χρεώσεων των τιμολογίων ρεύματος και την ημερομηνία έναρξής τους. Με ρύθμιση δηλαδή στη Βουλή θα προβλέπεται ότι χρεώσεις για τον κάθε μήνα θα αναρτώνται έως τις 20 του προηγούμενου (αρχής γενομένης από τον Αύγουστο), για όλη την περίοδο ισχύος του νέου καθεστώτος. Κι έτσι θα ελαττωθεί σε διάστημα δέκα ημερών περίπου το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ανακοίνωσης των νέων τιμολογίων και της έναρξης εφαρμογής τους, κάτι, δηλαδή, που μειώνει σχετικά τις αβεβαιότητες ως προς τις προβλέψεις.

Μετά την ανάρτηση των ονομαστικών τιμών από τους προμηθευτές δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές, ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς,  εάν επιθυμούν να μείνουν στον υφιστάμενο προμηθευτή ή να αλλάξουν κάτι βέβαια που θα κριθεί από τις τιμές.

Τα νέα τιμολόγια θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου και το προαπαιτούμενο της εξόφληση και θα επιδοτηθούν περίπου στο 85%, του επιπλέον κόστους, με αποτέλεσμα η τελική τιμή που θα διαμορφωθεί για τον καταναλωτή να είναι στα περσινά επίπεδα.
 
Δημοσιονομικό βάρος
Ωστόσο με δεδομένες τις πρώτες πληροφορίες για τις τιμές οι ελπίδες για "κούρεμα τιμών" επαφίενται στις επιδοτήσεις, Έτσι, όμως, μεγάλο είναι το δημοσιονομικό βάρος που καλείται να σηκώσει ο προϋπολογισμός.

Ουσιαστικά, είναι ορατός ο κίνδυνος, εφόσον τα σενάρια αυτά επιβεβαιωθούν και δεν στηθεί “ανάχωμα” με τη ΔΕΗ, που μπορεί να βασιστεί σε λιγνίτη και υδροηλεκτρικά, για να “πιέσει” τις τιμές, να απαιτηθούν μεγάλα ποσά για τις ενισχύσεις σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Αυτό, βέβαια, θα πιέσει και δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό, πέρα από το ότι θα απαιτήσει ολική εξάντληση των πόρων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, έστω κι αν αυτό έχει τις πρώτες σημαντικές εισροές από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαφόν, ανα τεχνολογία παραγωγής, στη χονδρεμπορική αγορά, ενώ αναμένει και το φόρο από τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη, που εκτιμάται ότι θα είναι στα 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τελικές τιμές στον καταναλωτή στα περσινά επίπεδα δηλαδή περίπου 18-20 λεπτά ανά κιλοβατώρα,

Το βάρος

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη των λογαριασμών ενέργειας στην περίπτωση που η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος παραμείνει στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα πάει, σε μηνιαία βάση, στο 1,2 – 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή, υπάρχουν προϋπολογισμένα περίπου 850 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο μέτρο, στη βάση τιμών αερίου μέχρι 100 ευρώ ανά MWh. 

Οι τιμές 

Να σημειωθεί ότι για σήμερα νέο ράλι καταγράφεται στη μέση χονδρική τιμή, καθώς διαμορφώθηκε στα 426,92 ευρώ/MWh. την ώρα που στις 19/7 η μέση τιμή της χονδρεμπορικής τιμής στην αγορά Επόμενης ημέρας είχε διαμορφωθεί στα 297,22 ευρώ. Όσο δε για τη μέση τιμή χονδρικής μέχρι τώρα για τον Ιούλιο διαμορφώνεται στα 320, 75 ευρώ/MWh. 

madata.gr