16 Ιουλίου, 2024

Επτά tips αυτοφροντίδας που θωρακίζουν την καρδιά από το κρύο

Το Βρετανικό Ίδρυμα για την καρδιά μοιράζεται πολύτιμες συμβουλές για τη θωράκιση της καρδιάς από το κρύο του χειμώνα, αλλά και τη διασφάλιση σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

Μην αμελείτε τη φαρμακευτική σας αγωγή

Σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες, η καρδιά πρέπει να δουλεύει πιο σκληρά για να κυκλοφορεί το αίμα στο σώμα. Αν η υγεία της καρδιάς είναι σε καλή κατάσταση και διαχειρίζεστε τυχόν υπάρχουσες παθήσεις, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε προβλήματα σε περίπτωση κρυολογήματος με την πτώση της θερμοκρασίας. Για να φροντίζετε σωστά την καρδιά, πρέπει να παίρνετε τακτικά τα φάρμακά σας.

Η διατροφή που θωρακίζει τη γυναικεία καρδιά

Αποφεύγοντας κινδύνους όπως η γρίπη σημαίνει ότι θα μπορείτε να συνεχίσετε απρόσκοπτα την καθημερινότητά σας χωρίς ενοχλήσεις από τις ιώσεις του χειμώνα, όπως και από τους άλλους δύο κυρίαρχους ιούς, RSV και κορωνοϊό. Αυτές είναι οι δύο κινήσεις ματ για την αντιμετώπιση των χειμωνιάτικων ιώσεων.

Παραμείνετε ζεστοί και άνετοι

Καλό είναι να μένετε μέσα όταν ο καιρός είναι πολύ κρύος. Φροντίστε να κρατάτε τον χώρο που περνάτε τον περισσότερο χρόνο ζεστό. Οι θερμοφόρες και οι ηλεκτρικές κουβέρτες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ζεστασιάς. Αν περνάτε περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, προσπαθήστε να είστε όσο πιο δραστήριοι γίνεται, όπως να σηκώνεστε και να κινείστε κάθε μία ώρα, ενώ αν βγείτε έξω, φροντίστε να φορέσετε ζεστά ρούχα.

Απολαύστε νόστιμα, υγιεινά τρόφιμα

Παρότι η θερμοκρασία προσφέρεται για φαγητά πλούσια σε λιπαρά, δοκιμάστε υγιεινές εκδοχές των αγαπημένων σας φαγητών, χωρίς να παραβλέπετε τη συνοδεία τους από μια καλή δόση φρούτων και λαχανικών. Οι βιταμίνες και τα μέταλλά τους θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στη μάχη με τις απειλές του χειμώνα.

Μην αμελείτε τη σωματική δραστηριότητα

Το περιττό βάρος επιβαρύνει το σώμα, την καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας πιο δύσκολη την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Η γυμναστική τον χειμώνα μπορεί να είναι δυσκολότερη λόγω του σκότους και του βροχερού καιρού, υπάρχουν όμως πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μέσα στο σπίτι. (Και έτσι θα φτιάξετε το δικό σας home gym)

Φροντίστε τη διάθεση και την ψυχική σας υγεία

Οι μικρότερες μέρες και ο περισσότερος χρόνος μέσα στο σπίτι μπορεί να σας ρίξει τη διάθεση. Η έλλειψη ηλιακού φωτός μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη βιταμίνη D, που επηρεάζει τη διάθεση. Ενδέχεται να χρειαστείτε συμπλήρωμα βιταμίνης D το φθινόπωρο και το χειμώνα, ειδικά αν δεν βγαίνετε συχνά έξω ή καλύπτετε το μεγαλύτερο μέρος του δέρματός σας.

Μείνετε σε επαφή με τον γιατρό σας

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή απλά θέλετε να φροντίζετε την υγεία σας, επικοινωνήστε με τον γενικό σας ιατρό για να κανονίσετε ένα ραντεβού.

ygeiamou.gr