20 Απριλίου, 2024

Επιταγή ακρίβειας: Η νέα ημερομηνία πληρωμής για όλους – Οι δικαιούχοι

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί η επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ. 

Η επιταγή ακρίβεια, θα πιστωθεί απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς αίτηση ή οποιαδήποτε άλλη διαδικασία. Η ΑΑΔΕ θα αντλήσει απευθείας τα στοιχεία και τελικά θα δώσει την εντολή πληρωμής στις τράπεζες. Παρότι η διάταξη του υπουργείου Εργασίας αποκάλυπτε ότι ενδεχομένως οι δικαιούχοι να πληρωθούν σε ξεχωριστές ημερομηνίες, νέες πληροφορίες επιβεβαιώνουν όσα είχε πει η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, που είχε κάνει λόγο για «προσπάθεια να γίνει μια πληρωμή».

 Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση εξετάζει να πληρωθεί το χριστουγεννιάτικο έκτακτο επίδομα στις 20 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν τα Χριστούγεννα, για να βοηθηθούν οι οικονομικά ευάλωτοι ενόψει των εορτών.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μιχαηλίδου είχε δηλώσει στις αρχές Οκτωβρίου:

  • «Όλα τα επιδόματα παλιά μέχρι το 2019 δινόντουσαν κάθε μήνα διαφορετική ημέρα. Τώρα, τα δίνουμε ττην ελευταία εργάσιμη του μήνα. Αυτή η έξτρα ενίσχυση θα δοθεί πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, γύρω στις 20 Δεκεμβρίου».
  • Τρεις κατηγορίες δικαιούχων θα λάβουν 250 ευρώ, ενώ ορισμένα νοικοκυριά συνταξιούχων θα λάβουν ακόμα και 500 ευρώ. Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν διαφορετικά ποσά που θα φτάσουν ακόμα και τα 420 ευρώ.

Οι δικαιούχοι είναι:

  • συνταξιούχοι με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200 που ήταν), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400 την προηγούμενη φορά) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ που ίσχυε),
  • οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ,
  • οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο,
  • οι δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ,
  • οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%,

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι θα πάρουν 500 ευρώ

Η συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει μονάχα για δύο συζύγους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης που είναι και οι δύο δικαιούχοι της ενίσχυσης. Δεν παίρνει ουσιαστικά ένας δικαιούχος 500 ευρώ, αλλά τα δύο μέλη του νοικοκυριού που παίρνουν έκαστος από 250 ευρώ. Για να πάρουν το επίδομα, θα πρέπει να πληρούνται τα εξής κριτήρια:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.
madata.gr