Επιστολή στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη απέστειλε η ΓΣΕΕ ενόψει της συζήτησης στη Bουλή του νομοσχεδίου «Aναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της».
Ακολουθεί η σχετική επιστολή
Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
κ. Κωστή Χατζηδάκη
Θέμα: Η πρόβλεψη του άρθρου 28 του ΣχΝ, για κατάρτιση Κανονισμών Προσωπικού στις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ με μονομερή απόφαση της διοίκησης, παραβιάζει το άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος
Κύριε Υπουργέ,
Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της», που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται στο άρθρο 28 τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 36 του νόμου 4972/2022 , το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας, ο κανονισμός προσωπικού και το οργανόγραμμα των λοιπών θυγατρικών καταρτίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους και υποβάλλονται προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση»
Με την παραπάνω ρύθμιση η κατάρτιση του κανονισμού προσωπικού των θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) υπάγεται πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιρειών αυτών, χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση ή διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Όπως είναι γνωστό, οι Κανονισμοί προσωπικού των επιχειρήσεων καταρτίζονται με συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και του εργοδότη (άρθρο 2 παρ. 6 Ν. 1876/1990) . Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, οι συλλογικές αυτές διαφορές μπορούν να επιλυθούν με τη συνδρομή των υπηρεσιών Μεσολάβησης και Διαιτησίας του ΟΜΕΔ ενώ με την ίδια διαδικασία μπορούν τα μέρη να τροποποιήσουν ισχύοντες Κανονισμούς. Η κατάρτιση των Κανονισμών με συλλογική ρύθμιση, εξασφαλίζει ισορροπία ρυθμίσεων και συνακόλουθα καλύτερη εφαρμογή των συμφωνημένων, αφού αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας, διαπραγμάτευσης και τελικής συμφωνίας και των δύο πλευρών (εργοδοτών – εργαζομένων).
Είναι προφανές ότι η παραπάνω ρύθμιση του σχεδίου Νόμου συνιστά σοβαρή προσβολή της συλλογικής αυτονομίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που έχει και συνταγματική προστασία (άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος), κορυφαία εκδήλωση της οποίας αποτελεί η κατάρτιση συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Με το ΣχΝ η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων (υπηρεσιακή εξέλιξη, πειθαρχικό δίκαιο κλπ) του προσωπικού των θυγατρικών της ΕΕΣΥΠ παραδίδεται στο απεριόριστο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη ενώ καταλύεται και η ελάχιστη προστασία των εργαζομένων, που εγγυάται η κατάρτιση του κανονισμού προσωπικού με ΣΣΕ.
Επειδή καμιά ανάγκη δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιας έκτασης και έντασης προσβολή εργασιακών δικαιωμάτων, ατομικών και συλλογικών και μάλιστα και συνταγματικά προστατευόμενων, ζητάμε την απόσυρση της διάταξης του άρθρου 28 του ΣχΝ, ώστε η κατάρτιση των κανονισμών προσωπικού και στην κατηγορία αυτή επιχειρήσεων να είναι αποτέλεσμα συλλογικών ρυθμίσεων, κατόπιν διαπραγμάτευσης των μερών.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Κύπελλο Ελλάδας: Τι ώρα και σε ποια κανάλια θα δούμε το ντέρμπι ΑΕΚ – Άρης και το ματς Αιγάλεω – ΠΑΟΚ
Κρήτη: Κλειστό την Τετάρτη το φαράγγι της Σαμαριάς
ΔΥΠΑ: Επιδότηση 17.000 ευρώ σε 5.800 ωφελούμενους για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση