1 Νοεμβρίου, 2024

Επιστήμονες προτείνουν οι εργοδότες να μετρούν την περίμετρο μέσης των εργαζόμενων

Οι Βρετανοί εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε μετρήσεις για την περίμετρο μέσης στη δουλειά και τα αφεντικά τους θα αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόστιμα εάν πάρα πολλοί από τους εργαζομένους τους είναι παχύσαρκοι, υποστηρίζει μία νέα βρετανική καμπάνια κατά της παχυσαρκίας, που εναρμονίζεται με τα πρότυπα του ιαπωνικού μέτρου για την παχυσαρκία.

Οι εκκλήσεις για τη συγκεκριμένη δράση έρχονται μετά από μια μελέτη που υποδεικνύει ότι η άδεια εργασίας για ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία παρεμποδίζει σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας. Η αδημοσίευτη μελέτη διαπίστωσε ότι τα υπέρβαρα άτομα είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να λείπουν από την εργασία τους τουλάχιστον επτά ημέρες το χρόνο λόγω ασθενείας σε σύγκριση με τους υγιείς συναδέλφους τους.

Όταν αυτό συνδυάζεται με όσους είναι παχύσαρκοι, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει έως και το 60% των πολιτών που παίρνει άδεια λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με το βάρος, όπως ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις.

Μετρήσεις στην περίμετρο μέσης μία φορά τον χρόνο στην Ιαπωνία
Ο Tam Fry από το The National Obesity Forum δήλωσε ότι η απάντηση στο πρόβλημα του εργατικού δυναμικού της Βρετανίας που σχετίζεται με το βάρος είναι να εμπνευστεί από την Ιαπωνία. Ο νόμος, που τέθηκε σε ισχύ το 2008, απαιτεί από όλους τους Ιάπωνες εργαζόμενους μεταξύ 40 και 70 ετών να υποβάλλονται σε μετρήσεις για την περίμετρο μέσης τους από τον εργοδότη μία φορά το χρόνο.

Εάν ένας εργοδότης έχει πάρα πολλούς παχύσαρκους υπαλλήλους, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με κυβερνητικά πρόστιμα. Οι εργαζόμενοι προστατεύονται από την απόλυση, με τον εργοδότη να καλείται να δώσει κίνητρα από για να τους βοηθήσει να χάσουν βάρος, από εταιρικά προγράμματα άσκησης μέχρι παραπομπές σε μαθήματα διαχείρισης βάρους.

Ο Fry είπε ότι το σύστημα λειτούργησε απίστευτα καλά και ζήτησε να εισαχθεί ένα παρόμοιο μέτρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση της επιδημίας παχυσαρκίας.

«Η Ιαπωνία έχει ένα επίπεδο παχυσαρκίας 6%, ενώ εμείς έχουμε επίπεδο παχυσαρκίας 28%. Πρέπει να αρχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα όπως αυτό για να περιορίσουμε αυτό το πρόβλημα»», τόνισε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστούν και άλλα πρόσθετα μέτρα, καθώς η ζημιά δεν αφορά μόνο στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στην οικονομία. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ενώ ένας τέτοιος νόμος στη Βρετανία θα μπορούσε να είναι αρκετά διαφορετικός από τον ιαπωνικό πρωτότυπο, το ζητούμενο είναι να γίνει κάτι στον χώρο εργασίας. Αναγνώρισε, πάντως, ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν ενδεχομένως αντιδημοφιλής.

Εξαιρετικά ανησυχητικά τα στοιχεία για την παχυσαρκία στη Βρετανία
Οι ερευνητές της νέας μελέτης, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βενετία, αποκάλυψαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χειρότερων από τις 28 χώρες που εξέτασαν για απουσίες στην εργασία λόγω παχυσαρκίας.

Τα στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι όσοι ταξινομούνται ως παχύσαρκοι, με ΔΜΣ πάνω από 30, είχαν σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) περισσότερες πιθανότητες να απουσιάζουν από την εργασία τους οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Τα πολύ παχύσαρκα άτομα –με ΔΜΣ πάνω από 40– είχαν 118% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν άδεια.

Μια έκθεση τον Δεκέμβριο έδειξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ατόμων με παχυσαρκία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με εκτιμώμενο ετήσιο κόστος για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τις 98 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Συνολικά, τα δύο τρίτα όλων των Βρετανών ενηλίκων είναι πλέον πολύ υπέρβαροι, σε σύγκριση με μόλις τους μισούς στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Από αυτούς, το ένα τέταρτο είναι παχύσαρκοι.

oloygeia.gr