20 Απριλίου, 2024

Επεισόδια για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά: Νεκρός για 20 ευρώ – Εντάσεις, χημικά και φωτιές

Έντονες διαμαρτυρίες γεμάτες οργή και αγανάκτηση βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για την ανθρωποκτονία του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικό. Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

 Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πλήθος κόσμου έχει βγει στους δρόμους και διαμαρτύρεται για την ανθρωποκτονία του 16χρονου, με συνθήματα όπως «16 χρονών νεκρός για 20 ευρώ βενζίνη».

Ένταση στην πορεία της Αθήνας 
 
 Ένταση σημειώθηκε στην πορεία που πραγματοποιείται στην Αθήνα για την ανθρωποκτονία του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη και κατέληξε σήμερα, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου.

 Ειδικότερα, έπεσαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα επί της Πανεπιστημίου, στο τέλος της πορείας που ξεκίνησε στις 19:00.

Την ίδια ώρα, επεισόδια έλαβαν χώρα και στη Σταδίου -όπου έπεσαν επίσης χημικά και η ΕΛΑΣ έκανε χρήση του «Αίαντα».

Θεσσαλονίκη: Μολότοφ και ένταση στην Καμάρα

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη μετά την πορεία διαμαρτυρίας για την ανθρωποκτονία του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη και κατέληξε σήμερα, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου.

Εντάσεις με φωτιές και οδοφράγματα σε διάφορες περιοχές
Την ώρα που οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι σε εξέλιξη, εντάσεις σημειώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, νωρίτερα ξέσπασε φωτιά σε καταυλισμό Ρομά στον Ασπρόπυργο, καθώς στο σημείο οι διαμαρτυρόμενοι καίνε λάστιχα και στις γραμμές του Προαστιακού. Μάλιστα, εξαιτίας της φωτιάς οι συρμοί 1324 και 1325 δεν μπορούν να περάσουν από τον σταθμό στον Ασπρόπυργο. Έτσι, αναγκάζονται να επιστρέψουν στους προηγούμενους σταθμούς.

 Παράλληλα, επεισόδια σημειώνονται στην Χαλκίδα καθώς, σύμφωνα με το evima.gr, Ρομά στην περιοχή Καμάρες άναψαν φωτιές και συγκεντρώνονται, προκειμένου να προγραμματίσουν πορεία προς το κέντρο της πόλης αλλά και την αστυνομική διεύθυνση Εύβοιας διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο του 16χρονου.

Την ίδια ώρα, τον περιφερειακό δρόμο έξω από τον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή «Καρακόνερο», στην πόλη της Ρόδου, έκλεισαν σήμερα το βράδυ δεκάδες Ρομά, κυρίως νεαροί, βάζοντας φωτιά και στήνοντας οδοφράγματα, εκφράζοντας έτσι την αντίδρασή τους στον θάνατο του 16χρονου, που κατέληξε σήμερα στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Ο δρόμος είναι κλειστός από το ύψος το νεκροταφείου έως και την διασταύρωση με την Ρόδου-Καλλιθέας για λόγους ασφαλείας, ενώ οι Ρομά που συμμετέχουν στην κινητοποίηση φωνάζουν συνθήματα και ζητούν δικαιοσύνη.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, ενώ ο δρόμος παραμένει κλειστός για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Πάτρα, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που «απάντησαν» με ρίψη κρότου λάμψης και χημικά, όπως μεταδίδει το pelop.gr.

Αναβαθμίζεται η κατηγορία σε βάρος του αστυνομικού

Αναβαθμίζεται η κατηγορία σε βάρος του 34χρονου αστυνομικού, που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», στις 10:10 το πρωί της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου, ύστερα από νοσηλεία οκτώ ημερών.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται δικαστικές πηγές, ο ανακριτής που χειρίζεται τον φάκελο της υπόθεσης θα ζητήσει να ασκηθεί νέα ποινική δίωξη, κατ’ ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό της εις βάρος του αστυνομικού αποδιδόμενης πράξης, με δεδομένο ότι, στο μεταξύ, επήλθε ο θάνατος του ανήλικου. Για τη νέα πράξη θα κληθεί να δώσει νέα, συμπληρωματική απολογία ενώπιον του ανακριτή.

 Στο μεταξύ, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα αποφασίσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για την ποινική μεταχείριση του 34χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Το Δικαστικό Συμβούλιο καλείται να λύσει τη διαφωνία που προέκυψε μετά την απολογία του κατηγορούμενου αστυνομικού, ανάμεσα σε εισαγγελέα και ανακριτή ως προς την προφυλάκισή του ή μη.

 Μέχρι να αρθεί η παραπάνω διαφωνία από το Δικαστικό Συμβούλιο (η διαδικασία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών), ο κατηγορούμενος αστυνομικός βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. 

Σε ύψιστο συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ. 
 Σε ύψιστο συναγερμό έχουν τεθεί οι αστυνομικές Αρχές λόγω της απώλειας του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη που έγινε σήμερα γνωστό ότι κατέληξε, παρά τη μάχη που έδωσαν οι γιατροί να κρατηθεί στη ζωή.

 Με απόφαση που έχει σταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, «τίθεται σε γενική επιφυλακή το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας μέχρι νεωτέρας για λόγους προστασίας δημόσιας τάξης και ασφαλείας».

 Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι «παγώνουν» όλες οι άδειες που είναι προγραμματισμένες, κόβονται τα ρεπό και καταργείται το ωράριο εφόσον κριθεί απαραίτητο. Επίσης, σημαίνει ότι ενδέχεται να γίνουν περισσότερες μετακινήσεις αστυνομικών δυνάμεων.

madata.gr