16 Απριλίου, 2024

Επισφραγίστηκε η συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με τον Δήμο Τσουκάριτσα του Βελιγραδίου

 Θερμής υποδοχής έτυχε η αποστολή του Δήμου Ηρακλείου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό από τις αρχές του Βελιγραδίου, κατά την επίσκεψη στην Σερβική πρωτεύουσα όπου επισφραγίστηκε η συνεργασία με τον μεγαλύτερο Δήμο τής, τον Δήμο Τσουκάριτσα.
Στην αποστολή συμμετείχαν ακόμη οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκος Γιαλιτάκης (Ηράκλειο 3.7.5.) και Γιώργος Μανδαλάκης ( Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες) καθώς και ο επίτιμος Πρόξενος της Σερβίας στην Κρήτη Νίκος Παπαδαντωνάκης.
Ο Δήμαρχος της Τσουκάριτσα Σρτζαν Κόλαριτς προσκάλεσε τον Δήμαρχο Ηρακλείου στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Δήμων που έχουν υπογράψει μνημόνιο αδελφοποίησης από τον Φεβρουάριο του 2019, με στόχο να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες και τα σημεία περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ τους, καθώς και να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας στους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού, του Εμπορίου και της Επιχειρηματικότητας.
Η επίσκεψη στον Δημαρχείο Τσουκάριτσα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου όπου η αποστολή του Δήμου έγινε δεκτή από τον Δήμαρχο Σρτζαν Κόλαριτς και μέλη της Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Κόλαριτς αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί τονίζοντας ότι η συνεργασία ανάμεσα στους δύο Δήμους, στηριζόμενη στις αρχές του αμοιβαίου οφέλους, μπορεί να αποδώσει πολλά. «Δημιουργούμε τρόπους παραγωγικής επικοινωνίας μεταξύ των πόλεων μας που έχουν πολλά κοινά » , σημείωσε από την πλευρά του κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ηρακλείου ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στην σερβική κοινότητα που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο. Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Βελιγραδίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου σημείωσε ότι η επίσκεψη στον Δήμο Τσουκάριτσα, επισφράγισε την αδελφοποίηση και συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων, και ήταν συνέχεια αυτής που είχε πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο το Φεβρουάριο του 2019.
Στο τέλος της συνάντησης έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.
Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ηρακλείου.

Αξιότιμοι φίλοι,

Οι σχέσεις του Ελληνικού και του Σερβικού λαού, ήταν πάντα πολύ ισχυρές και ισχυροποιήθηκαν όμως ακόμη περισσότερο κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), όταν αγωνιστήκαμε μαζί για την απελευθέρωση των περιοχών μας από τον Οθωμανικό ζυγό. Το γεγονός αυτό καθόρισε την κοινή μας μοίρα σε αυτή την «γωνιά» της Ευρώπης. Η Ορθόδοξη πίστη, υπήρξε πάντα ένα ακόμη πεδίο συνοχής και συνειδητοποίησης της πορείας μας.

Οι Αδελφοποιημένες πόλεις μας, ενδυναμώνουν τους παραδοσιακούς δεσμούς μας, και προσφέρουν ορίζοντα αισιοδοξίας, με την συνεργασία μας, στους τομείς: του Τουρισμού, της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της Αγροτικής παραγωγής, και των Επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα στον Τουρισμό έχουμε πάντα την θέληση και τις δυνατότητες να υπάρχουν άμεσα και απτά αποτελέσματα. Οι ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες, και η ασφάλεια που παρέχουν οι περιοχές μας, μαζί με τις σύγχρονες υποδομές, τον επαγγελματισμό των απασχολουμένων στον Τουρισμό, καθώς και τα επαρκή δίκτυα και μεταφορικά μέσα, πληρούν τις προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα, ότι από τον Απρίλιο, η Air Serbia, θα ξεκινήσει τακτικές πτήσεις από το Βελιγράδι προς την Κρήτη, τρεις φορές την εβδομάδα προς Ηράκλειο (τέσσερις φορές την εβδομάδα από τον Ιούνιο) και τρεις φορές προς τα Χανιά.

Όπως ανέφερα και στη συνάντησή μας στο Ηράκλειο, τον Φεβρουάριου του 2019, αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και στην δυναμική του Πρωτογενούς τομέα, που έχει την δυνατότητα να προσφέρει στις περιοχές μας μεγάλα οφέλη. Τα ξεχωριστής ποιότητας αγροτικά προϊόντα της Κρήτης (με ιδιαίτερο ανάμεσά τους: το ελαιόλαδο), όπως και τα προϊόντα της δικής σας γης, μπορούν να αποτελέσουν βάση για εισαγωγές κι εξαγωγές, που θα συμβάλλουν στην προκοπή των περιοχών μας.

Όπως γνωρίζετε, στο Ηράκλειο λειτουργεί τώρα και σχολείο για τους ομοεθνείς σας που έχουν εγκατασταθεί και δημιουργήσει οικογένειες στην Κρήτη – γεγονός που επίσης προσφέρει, δυνατότητες ενδυνάμωσης και εδραίωσης των σχέσεών μας.

Επιθυμώ να σας ευχαριστήσω θερμά για την φιλοξενία. Και να ευχηθώ καλή συνεργασία, δημιουργική πορεία στον τόπο σας, καθώς και υγεία και κάθε καλό στον καθένα προσωπικά.