29 Ιουνίου, 2022

Επιδότηση καυσίμων: Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις – Πώς θα γίνει το Fuel Pass 2

Θέμα χρόνου φαίνεται ότι είναι οι ανακοινώσεις για την δεύτερη επιδότηση καυσίμων που κρίνεται απαραίτητη λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων στην τιμή της βενζίνης η οποία με τους ρυθμούς που εξελίσσεται καθιστά ρεαλιστική εξέλιξη το ενδεχόμενο να φτάσει έως και τα 3 ευρώ στα νησιά.

Όπως παρουσιάζεται σε άρθρο στο newsbomb.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για «αναγκαία παρέμβαση» το πρωί της Τετάρτης προσθέτοντας ότι «η κατεύθυνση είναι να αξιοποιήσουμε τα τελευταία δημοσιονομικά περιθώρια».

Περιγράφοντας τη λογική της νέας επιδότησης καυσίμων ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι αυτό που επιδιώκεται είναι «να έχει όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα σε όσους περισσότερους μπορούμε έχοντας κατά νου ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα».

Παράλληλα απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου λέγοντας ότι «η αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων δεν θα βοηθήσει. Αν αυτά τα λεφτά λείψουν κάποιος θα πρέπει να βάλει νέους φόρους»

Προανήγγειλε, δε, ότι οι ανακοινώσεις για τη συνέχεια της επιδότησης καυσίμων θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο ώστε να λειτουργήσει άμεσα μετά τη λήξη του υφιστάμενου Fuel Pass που λήγει στις 10 Ιουνίου.

Τα σχέδια για την επόμενη επιδότηση καυσίμων

Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για την επόμενη επιδότηση καυσίμων περιλαμβάνεται μια διαφοροποίηση σε σχέση με την υπάρχουσα, με στόχο η όποια παρέμβαση να έχει αποτέλεσμα στην τιμή της βενζίνης.

Οδηγός, κατά πληροφορίες, για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η παρέμβαση που έγινε στο diesel καθώς εκεί κρίθηκε ότι είχε αποτέλεσμα η επιδότηση στην αντλία ενώ αντίθετα με την πρώτη φάση του fuel pass δεν καταγράφηκε το ίδιο αποτέλεσμα αν και υπήρξε ελάφρυνση για αρκετούς.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να προκριθεί η λύση της συνέχισης της ίδιας μορφής επιδότησης καυσίμων με μια διεύρυνση των ποσών που θα δοθούν στους δικαιούχους με μια παράλληλη αλλαγή στα κριτήρια ώστε η παρέμβαση να «φτάσει» πιο αποτελεσματικά στους πιο ευάλωτους.

Βενζίνη: Οδεύει ολοταχώς προς 3 ευρώ το λίτρο στα νησιά 

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (8/6) στο Mega η κυρία Ζάγκα τόνισε ότι η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει σήμερα τα 2,3 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά έχει «πετάξει» στα 2,60 ευρώ.

Οι όλο και αυξανόμενες τιμές στα καύσιμα έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους οδηγούς οι οποίοι καθημερινά προσπαθούν να βρουν στα πρατήρια της Αττικής όσο πιο φθηνή βενζίνη μπορούν με αποτέλεσμα πολλές φορές να «φουλάρουν» με αμφιβόλου ποιότητας προϊόν.

Ενδεικτικές είναι οι τιμές που καταγράφονται σήμερα στα νησιά:

Κάλυμνος 2,638 €/l
Κάρπαθος 2,64 €/l
Λέρος 2,65 €/l
Σέριφος 2,679 €/l
Αμοργός 2,68 €/l
Μήλος 2,70 €/l
Σαντορίνη 2,708 €/l
Αντίπαρος 2,73 €/l
Φολέγανδρος 2,839 €

«Στο νησί της Σύρου οι τιμές κυμαίνονται από 2.49 ευρώ έως 2,55. Όλο αυτό εχει δημιουργηθεί λογω της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά μας, από το 13% έχει πάει στο 24%. Τελευταία φορά γέμισαμε πριν λίγες μέρες. Εάν υπολογίζουμε το ΦΠΑ, εάν πέσει τότε θα φτάσουμε στις τιμές των Αθηνών», είπε ο Ειρηναίος Φρέρης, πρατηριούχος από τη Σύρο.

Οι ακριβότερες χώρες

Νορβηγία: 2,622 ευρώ/λίτρο
Δανία: 2,455 ευρώ/λίτρο
Φινλανδία: 2,363 ευρώ/λίτρο
Ισλανδία: 2,321 ευρώ/λίτρο
Ελλάδα: 2,277 ευρώ/λίτρο
Μονακό: 2,263 ευρώ/λίτρο
Ολλανδία: 2,257 ευρώ/λίτρο
Σουηδία: 2,217 ευρώ/λίτρο
Γερμανία: 2,154 ευρώ/λίτρο
Λιχτενστάιν: 2,086 ευρώ/λίτρο
«Στη Σαντορίνη σήμερα το πρωί η βενζίνη είναι από 2,679 έως 2,7ο ευρώ. Έχουμε μεγάλο κόστος μεταφορικών και το ΦΠΑ είναι στο 24%», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Σαντορίνης, Μανώλης Ορφανός.

Οι οικονομικές χώρες

Λευκορωσία: 0,654 ευρώ/λίτρο
Βόρεια Μακεδονία: 1,542 ευρώ/λίτρο
Σερβία: 1,566 ευρώ/λίτρο
Βουλγαρία: 1,592 ευρώ/λίτρο
Στοιχεία 30/05/2022

madata.gr