28 Μαρτίου, 2024

Επίδομα παιδιού: Τρεισήμισι δόσεις σε δικαιούχους – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Τρεισήμισι δόσεις επιδόματος θα εισπράξουν στο τέλος του μήνα χιλιάδες οικογένειες που δικαιούνται το επίδομα παιδιού, σύμφωνα με το enikos.gr .

Όσοι υπέβαλαν τις αιτήσεις τους έως τις 6 Μαΐου και δεν είχαν εισπράξει την έκτακτη ενίσχυση που καταβλήθηκε λίγο πριν από το Πάσχα, τώρα θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τόσο την α’ και την β’ δόση του επιδόματος, όσο και την λεγόμενη επιταγή «ακρίβειας». Πρόκειται για μια έκτακτη ενίσχυση που αντιστοιχεί σε μιάμιση μηνιαία δόση του επιδόματος.

Ουσιαστικά τα ποσά που θα λάβουν οικογένειες – δικαιούχοι του Α21 είναι πέρα από το τακτικό τους επίδομα και η έκτακτη ενίσχυση -που σε όσους πρόλαβαν τις προηγούμενες προθεσμίες καταβλήθηκε λίγο πριν το Πάσχα- και θα κατατεθούν στους λογαριασμούς τους την Τρίτη 31 Μαΐου.

Σε ποιους θα καταβληθεί τακτικό και έκτακτο επίδομα μαζί
Για να χορηγηθεί τόσο το επίδομα όσο και η έκτακτη ενίσχυση θα πρέπει να έχει υποβληθεί οριστικά σχετική αίτηση και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Α21, υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Την έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν σε αυτόν τον γύρο πληρωμών εκείνοι που δεν την εισέπραξαν πριν το Πάσχα γιατί δεν είχαν προλάβει τις προθεσμίες και δεν κατέθεσαν αίτηση.

Η έκτακτη ενίσχυση ή… «επιταγή ακρίβειας» που θα δοθεί στους δικαιούχους του Α21, είναι ποσό ίσο με μιάμιση μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού, δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα.

Έτσι τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους ως έκτακτη ενίσχυση ξεκινούν από 42 ευρώ και φτάνουν έως 105 ευρώ, εάν έχουν 1 παιδί και αναλόγως του εισοδήματός τους.

Η «επιταγή ακρίβειας» μπορεί να φτάσει και τα 2.520 ευρώ για οικογένειες με 13 παιδιά και εισόδημα ως 28.500 ευρώ.

Τι θα γίνει με όσους έχασαν τις προθεσμίες
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως, όσοι καθυστέρησαν και έχασαν τις σχετικές προθεσμίες χωρίς να κάνουν την απαιτούμενη αίτηση, αν την υποβάλουν σε επόμενη χρονική περίοδο, όταν δηλαδή ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα, μαζί με τις αναδρομικές δόσεις που τους αναλογούν θα λάβουν και την έκτακτη ενίσχυση.

Μάλιστα, οποιοδήποτε διάστημα έως και τον Ιανουάριο του 2023 κάνουν αίτηση για επίδομα τέκνων Α21 «κατοχυρώνουν » και την έκτακτη ενίσχυση. Μόνον που όπως είναι λογικό θα τους καταβληθεί σε επόμενη φάση μαζί με την τακτική πληρωμή τους.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων
Ο προσδιορισμός των δικαιούχων του επιδόματος τέκνων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια –βάσει του λεγόμενου ισοδύναμου εισοδήματος- ως εξής:

• Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ

• Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ

• Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι το ελάχιστο επίδομα των 28 ευρώ για 1 παιδί το λαμβάνουν ζευγάρια με οικογενειακό εισόδημα που κυμαίνεται από 17.501 ευρώ ως και 26.250 ευρώ.

Το ποσό του επιδόματος, λοιπόν, εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:

• Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών

• Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο

• Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

madata.gr