30 Ιουνίου, 2024

Επίδομα ανεργίας: Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες το χάνουν – Οι υπόλοιπες παροχές που κόβονται

Το «αντικειμενικό» σύστημα φορολόγησης του επαγγέλματος, και όχι των κερδών του ελεύθερου επαγγελματία, οδηγεί σε πολλές αδικίες. Τι συμβαίνει με το επίδομα ανεργίας;

Όπως, το γεγονός ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει φόρο για καθαρά έσοδα, π.χ. 12.000 ευρώ το χρόνο και η εφορία να θεωρεί ότι δεν ισχύει το ίδιο για τον ανταγωνιστή του δίπλα, ο οποίος έχει έσοδα και από μισθωτές υπηρεσίες αντίστοιχου ύψους.

Δηλαδή, το «αντικειμενικό» σύστημα δέχεται ότι ο δεύτερος (ετεροαπασχολούμενος) μπορεί να κάνει το… χόμπι του, λειτουργώντας ένα κατάστημα, μην παρουσιάζοντας κέρδη, ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας αποκλειστικής απασχόλησης δεν δικαιούται, όχι να έχει ζημιές για ένα χρόνο, αλλά ούτε καν να παρουσιάσει λιγότερα καθαρά έσοδα απ’ όσα ορίζει ο πίνακας κερδών. Και μάλιστα αυξανόμενα ανά 3ετια (κέρδη από 10.920 το χρόνο έως 14.196 ευρώ…).

Ωστόσο, με το νέο αντικειμενικό σύστημα ο ελεύθερος επαγγελματίας θα χάνει και το επίδομα ανεργίας, σε περίπτωση που κλείσει την επιχείρησή του…

10 ευρώ το μήνα
Ουσιαστικά φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά με ανεμπόδιστη καταβολή του επιδόματος ανεργίας ελεύθερου επαγγελματία…

Ως γνωστόν, όλοι οι ελευθεροεπαγγελματίες πληρώνουν 10 ευρώ το μήνα (120 το έτος) για ασφάλιση έναντι της ανεργίας (λουκέτο).

Προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος, από 3 έως 9 μήνες, είναι η πλήρης εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, άρα και των 10 ευρώ το μήνα υπέρ ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ.
Δεύτερη-βασική προϋπόθεση είναι το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα τα προηγούμενα δύο έτη. Τα εν λόγω ποσά δεν πρέπει να ξεπερνούν, αντιστοίχως, τα 30.00 ευρώ (ατομικό εισόδημα την διετία) και 40.000 ευρώ (οικογενειακό).

Τούτων δοθέντων, εάν ο/η σύζυγος εργάζεται και αμείβεται ακόμη και με τον βασικό μισθό (830) συν επίδομα γάμου και ενός τέκνου (930), ήτοι καθαρά 820 €, ξεπερνά τα 11.500 ευρώ ετήσιου εισοδήματος.

Εάν τώρα και ο/η σύζυγος-ελεύθερος επαγγελματίας έχει αντικειμενικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 10.920, συμπληρώνεται το όριο των 40.00 ευρώ ετήσιου εισοδήματος την διετία.
Κατά συνέπεια, από το 2025, όταν για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας θα λαμβάνονται υπόψη και τα εισοδήματα του 2023 (φετινή φορολογική δήλωση), θα δυσκολεύσει η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. Το επίδομα σε θα γίνει απαγορευτικό από το 2026 όταν στο σύστηνα θα έχουν κατατεθεί και οι φορολογικές δηλώσεις αντικειμενικού εισοδήματος και το 2025 (φετινά εισοδήματα).

Με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας που έχασε την δουλειά του, έκλεισε την επιχείρησή του (σ.σ. την οποία η κυβέρνηση φορολογεί με το «αντικειμενικό» σύστημα), μπορεί να ζήσει την οικογένειά του με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό του/της συζύγου…
Παράλληλα, με το «αντικειμενικό» σύστημα φορολόγησης περικόπτονται και άλλα επιδόματα, όπως το επίδομα τέκνου το οποίο από 70 ευρώ το μήνα, για ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ, θα περιοριστεί στα 42 ευρώ (γα εισόδημα από 10.500 έως 17.500, οικονομική ζώνη στην οποία εντάσσονται «αντικειμενικά» όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες).

Επίσης, χάνεται και το επίδομα στέγασης καθώς χορηγείται (70 ευρώ το μήνα συν 35 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος) για ετήσιο εισόδημα 10.500 το ζευγάρι…

.ieidiseis.