17 Οκτωβρίου, 2024

Επιχειρούμε το Αύριο – Με Καινοτομία και Εξωστρέφεια προς Νέους Ορίζοντες

Του Βαγγέλη Καρκανάκη – Επικεφαλής συνδυασμού «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ»
Υποψήφιος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου


Το Επιμελητήριο Ηρακλείου πρέπει να γίνει σύμμαχος των τοπικών επιχειρήσεων
, βοηθώντας τις να αναπτυχθούν και να ανταγωνιστούν διεθνώς. Τα προηγούμενα χρόνια, δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Αφήσαμε να χαθούν ευκαιρίες.  αφήνοντας εν τέλει τις επιχειρήσεις μας χωρίς εφόδια και εργαλεία που θα βοηθούσαν  την εξωστρέφεια τους. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο Επιμελητήριο που θα στηρίζει τις επιχειρήσεις του νομού να καινοτομήσουν και να επεκταθούν σε νέες αγορές. Προτεραιότητά μας είναι η παροχή ψηφιακών εργαλείων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ώστε να βοηθήσουμε κάθε επιχείρηση, μικρή, μεσαία ή μεγάλη, να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία.

Η διασύνδεση της επιχειρηματικής με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για την ενίσχυση της καινοτομίας και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων στο Ηράκλειο. Η πρώτη και σημαντικότερη φάση της διαδικασίας διασύνδεσης είναι η δημιουργία και ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των ερευνητικών/ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.  Η διαδικασία αυτή, που έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία τα τελευταία χρόνια, απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις πλευρές, αλλά με έναν βασικό συντονιστή και πρωταγωνιστή που δεν μπορεί να είναι άλλος από το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Μέσα από συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που οφείλει να αναπτύξει, θα ενισχύσει το πλαίσιο συνεργασίας και διάδοσης της καινοτομίας στην τοπική οικονομία, με οφέλη όλων των συμμετεχουσών μερών.

Θέλουμε να κάνουμε το Ηράκλειο κέντρο εξαγωγών και διεθνών συνεργασιών, δίνοντας προβάδισμα στην εξωστρέφεια. Μέσω οργανωμένων επιχειρηματικών αποστολών και στοχευμένης συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις, θα ανοίξουμε νέους δρόμους για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Θα ενισχύσουμε επίσης τη νέα γενιά επιχειρηματιών, παρέχοντάς τους καθοδήγηση και στήριξη, ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες με παγκόσμιο αντίκτυπο.

Είναι ώρα το Επιμελητήριο να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και να γίνει κινητήριος δύναμη για όλους τους επιχειρηματίες. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα επιμελητήριο που θα προάγει την ανάπτυξη, θα ενισχύει τη θέση μας στην παγκόσμια αγορά και θα οδηγεί τις τοπικές επιχειρήσεις σε ένα πιο επιτυχημένο αύριο.