2 Ιουλίου, 2024

Επετειακή εκδήλωση για τα 100 από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου

Σ’ ένα ιδιαίτερα εορταστικό κλίμα συνεχίστηκαν το πρωί του Σαββάτου οι λαμπρές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων αδιάκοπης λειτουργίας και συνεχούς προσφοράς του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Στην κατάμεστη αίθουσα ΚΑΣΤΕΛΛΑΚΗ εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων της χώρας, των παραγωγικών φορέων και των εργαζομένων τίμησαν με την παρουσία τους τη μεγάλη γιορτή.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης των πέντε πρώην Προέδρων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την ανιδιοτελή προσφορά τους και τις πρωτοποριακές, για την εποχή της θητείας τους, υπηρεσίες που προσέφεραν στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Πρόκειται για τον κ. Νίκο Βελιγραντάκη (1983 – 1988) τον κ. Βαγγέλη Μαμαλάκη (1983 – 1991) τον κ. Γιάννη Λεμπιδάκη (1991 – 1993) τον κ. Γιώργο Ξυλούρη (1993 – 2006) και τον κ. Νικήτα Δολαψάκη (2006 -2011).
Στο σπουδαίο έργο τους αναφέρθηκε ο σημερινός Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, ο οποίος κατά την ομιλία του επισήμανε παράλληλα, τα κομβικά σημεία της ιστορίας του Επιμελητηρίου, τα σύγχρονα επιτεύγματά του και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που υλοποίει με δημιουργικότητα και αφοσίωση.
Ο κ. Αλιφειράκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μέσα σε αυτόν τον αιώνα, κεντροβαρές σημείο και πυξίδα στον προγραμματισμό μας ήταν να μετασχηματίσουμε το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε ένα υψηλού επιπέδου μηχανισμό στήριξης και ανάδειξης της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας, της καινοτομίας και γενικότερα της ανάπτυξης. Ενδυναμώσαμε με θέσεις και προτάσεις το κύρος μας στην Ελληνική Πολιτεία. Χτίσαμε τη στρατηγική μας συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους σε όλη την Κρήτη και την Ελλάδα. Επενδύσαμε σε ανθρώπους και εξοπλισμό, κτίζοντας οι ίδιοι το μέλλον του Επιμελητηριακού Θεσμού.
Και έτσι φτάσαμε στο σήμερα, και το Επιμελητήριο μας, αποτελεί ένα δυναμικό εκπρόσωπο του επιχειρηματικού κόσμου του Ηρακλείου, με αναγνωρισμένο από όλη τη χώρα έργο. Που υπηρετεί με συνέπεια τον ρόλο του θεσμοθετημένου συμβούλου της Πολιτείας, στηρίζοντας με σαφείς και τεκμηριωμένες θέσεις, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. …
Τα πρώτα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου έδειξαν πόσο επιτυχημένο μπορεί να είναι ένα όνειρο» υπογράμμισε ο κ. Αλιφιεράκης.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Ανάπτυξης κα Ζωή Ράπτη, ο οποία στον σύντομο χαιρετισμό τους ανέφερε μεταξύ άλλων « Το Επιμελητήριο Ηρακλείου συνεισφέρει με πολλούς τρόπους στην κοινή προσπάθεια. Αφήνει το αποτύπωμα του στην Παιδεία, με τα ΙΕΚ που καταρτίζουν νέους επαγγελματίες, στην οικονομία, στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό και στην Πρωτογενή παραγωγή με το Παγκρήτιο Φόρουμ. Είναι ένα μοντέλο που ανταποκρίνεται ιδανικά στις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Η εξωστρέφεια, η διασύνδεση των τομέων παραγωγής με την εκπαίδευση, η διευκόλυνση των επιχειρηματιών με πρωτοβουλίες ουσίας, το καινοτόμο πνεύμα και ο συντονισμός των δυνάμεων είναι αυτό που προσπαθούμε να καταφέρουμε από το 2019. Κι εγώ, με τα καθήκοντα που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός, εκεί θα εντείνω τις προσπάθειες μου, ενισχύοντας τα πεδία των δραστηριοτήτων που μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα, να αυξήσουν το εισόδημα και τις ευκαιρίες βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Ο πρωθυπουργός διακηρύττει την αναγκαιότητα αλλά και καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες, ώστε η κυβέρνηση να ενισχύσει την νεανική επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, τον τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές του, αλλά και για να γίνει πραγματικότητα στη χώρα μας η πράσινη ανάπτυξη. Το ζητούμενο είναι η συνεργασία όλων των φορέων κι εσείς, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, μπορείτε να αποτελέσετε τον κόμβο που θα συνδέει τις επιχειρήσεις με την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στις προθέσεις σας και στις τρομερές δυνατότητες των Κρητών.»
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) κ. Ιωάννης Μασούτης, ο οποίος βρέθηκε στο Ηράκλειο για τις εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης της ΚΕΕΕ και τις εορταστικές εκδηλώσεις τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι « ως ΚΕΕΕ υποστηρίζουμε όλα τα τοπικά Επιμελητήρια. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, οι οποίες θα ωφελήσουν τόσο την επιχειρηματικότητα και την οικονομία, όσο και την κοινωνία και τους ανθρώπους».
Στην Περιφερειακή ανάπτυξη της Κρήτης αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ την προσοχή του ακροατηρίου κέρδισαν το video με την εκατονταετή διαδρομή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και οι ιστορικές αναφορές στο επιχειρείν του Ηρακλείου από την αρχαιότητα έως την περίοδο του μεσοπολέμου, από τον Δρ Κωστή Χρηστάκη, Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Κνωσού της Βρετανικής Σχολής και τον Μεταδιδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Δημήτρη Κυπριωτάκη αντίστοιχα.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Αντωνακάκης, Προϊστάμενος του Ι. Καθεδρικού Ναού του Αγίου Τίτου Ηρακλείου, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης κ. Μύρων Φλουρής, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς και ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Γιώργος Καρανίκας.
Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το βράδυ του Σαββάτου με τη βράβευση εκπροσώπων επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την μακροχρόνια λειτουργία τους και παλαιών στελεχών του Επιμελητηρίου για τη στήριξή τους στον θεσμό.